Pasta z tofu „bezrybna”

Składniki

Kategorie specjalne

,

Kuchnia roślinna ma swoje sposoby uzyskania przeróżnych smaków. Także tych przypominających mięso. Lub rybę. „Bezrybna” pasta z tofu przypomina ponoć nieco smak wędzonej makreli. Dlaczego?

  • bo używamy wędzonego tofu – z dodatkiem dymu wędzarniczego, o słonym, umamicznym smaku, który dodatkowo wzmacniamy wędzoną papryką i sosem sojowym
  • bo dodajemy płaty glonów nori – które nadają smaku typowego dla wszystkiego, co żyje w słonych morzach, słonego, lekko śmierdzącego, są przy tym lekko „obślizgłe” w strukturze
  • bo w paście nie szczędzimy dobrej jakości oleju lnianego lub oliwy – bo ryby kojarzą nam się z oleistością
  • bo smak całości przełamuje sok z cytryny – który nadaje świeżego smaku, i którym często skrapia się także smażoną rybę

W efekcie uzyskujemy smak bardzo intensywny, charakterny. Osoby, które lubią mocne smaki, z pewnością już wiedzą, że ta pasta jest właśnie dla nich ;).

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 kostka tofu wędzonego (180-200g)
  • 1,5-2 arkusze nori
  • 1 łyżka musztardy (gładkiej, nie dijon)
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po ¼ łyżeczki: wędzonej papryki w proszku, pieprzu

Instrukcje

  • Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego, płaty nori kruszymy w rękach i dodajemy do pojemnika. Blendujemy na gęstą pastę - nie musi być i nie będzie gładka, niech pozostaną widoczne kawałeczki nori.

    Pasta z tofu bezrybna

  • Pastę polecam jeść w kanapkach z dobrym chlebem, według mnie świetnie pasuje do nich ogórek (świeży, marynowany z sosem sojowym i sokiem z cytryny, konserwowy lub kiszony) i szczypiorek.

    Pasta z tofu bezrybna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close