Pasta z pieczonej papryki (muhammara)

Kategorie specjalne

Lekko słodka i orzechowa w smaku bliskowschodnia pasta. Smakuje pysznie z ciepłym pieczywem (chlebkiem typu włoskiego, pitą itp.)

Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • ½-¾ szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • 1 kromka chleba żytniego lub pszenno-żytniego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego, z agawy lub z daktyli
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki/chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Papryki myjemy i w całości lub przekrojone na pół pieczemy w 200°C przez około 30 minut, do miękkości.
  • Gorące papryki wkładamy do miski i przykrywamy ją talerzem - ułatwi to oderwanie skórki. Po przestygnięciu obieramy papryki, skórkę wyrzucamy. Można pominąć ten krok i nie obierać papryki ze skórki.
  • Paprykę, chleb porwany na mniejsze kawałki, orzechy, sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy.
  • Pastę podajemy polaną oliwą i posypaną pestkami granata lub ze świeżą pietruszką lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close