Lekko słodka i orzechowa w smaku bliskowschodnia pasta. Smakuje pysznie z ciepłym pieczywem (chlebkiem typu włoskiego, pitą itp.)
Czas przygotowania
40 min
-
2 czerwone papryki
-
½-¾ szklanki orzechów włoskich lub pekan
-
1 kromka chleba żytniego lub pszenno-żytniego
-
sok z ½ cytryny
-
1 łyżka syropu klonowego, z agawy lub z daktyli
-
½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
-
½ łyżeczki ostrej papryki/chilli
-
2 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki oliwy
-
szczypta soli
-
Papryki myjemy i w całości lub przekrojone na pół pieczemy w 200°C przez około 30 minut, do miękkości.
-
Gorące papryki wkładamy do miski i przykrywamy ją talerzem - ułatwi to oderwanie skórki. Po przestygnięciu obieramy papryki, skórkę wyrzucamy. Można pominąć ten krok i nie obierać papryki ze skórki.
-
Paprykę, chleb porwany na mniejsze kawałki, orzechy, sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy.
-
Pastę podajemy polaną oliwą i posypaną pestkami granata lub ze świeżą pietruszką lub kolendrą.