Wegańska fasolka po bretońsku
Dla tego dania warto moczyć białą fasolę jaś pół doby. A potem gotować godzinę.
W ugotowanych, dużych ziarnach fasoli jaś uzależniająco przyjemnie zatapia się w zęby. Jest maślana, lekko słodka, po prostu idealna. I naprawdę żadna fasola z puszki nie może z nią konkurować.
Fasolę jaś możesz też przyrządzić „w przyprawach”, albo zrobić z niej smalczyk z fasoli, dodać ją do barszczu ukraińskiego, białej zupy kalafiorowej, a nawet milkshake’a truskawkowego! A jeśli lubisz strączki w sosie pomidorowym, spróbuj też ciecierzycy w smażonych pomidorach oraz indyjskiego dalu z soczewicy.
Składniki
- 250g suchej fasoli jaś (3,5-4 szklanki ugotowanej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów 400g
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego (3 łyżki)
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 4 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- ⅓ łyżeczki chili/ostrej papryki w proszku (można pominąć)
- ½ łyżeczki kolendry w proszku (albo w ziarenkach utartej w moździerzu)
- ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżeczki mielonego kminku (można pominąć)
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku (można pominąć)
Instrukcje
-
Białą fasolę jaś moczymy przez 12h. Wodę z moczenia odlewamy, fasolę opłukujemy. W garnku zagotowujemy świeżą wodę, wrzucamy fasolę i gotujemy do miękkości - u mnie zajęło to 70 minut. Wyłączamy palnik i pozwalamy fasoli ostygnąć w wodzie z gotowania.
-
Cebulę siekamy drobno, czosnek siekamy albo przeciskamy przez praskę.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smażymy 4 minuty.
-
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy: czosnek oraz część przypraw - paprykę słodką, wędzoną i ostrą, kolendrę, kumin, kminek. Mieszamy zawartością patelni przez 2 minuty, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat.
-
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy zioła: majeranek, lubczyk i cząber. Dusimy na ogniu około 8 minut, dopóki cząstki pomidorów się nie rozpadną i stworzy się zawiesisty sos.
-
Dodajemy fasolę, mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
-
Podajemy z kromką chleba albo kaszą. Smacznego!