udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dal z czerwonej soczewicy

Banalny w wykonaniu, jednogarnkowy przepis na dal z czerwonej soczewicy. Podstawowe składniki: czerwoną soczewicę, passatę pomidorową/pomidory w puszce i mleczko kokosowe można trzymać wśród kuchennych zapasów miesiącami w gotowości na to danie. Do tego cebula, czosnek i przyprawy i mamy pełnię indyjskich aromatów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500g czerwonej soczewicy
do podania: ryż (na tę ilość dalu proponuję ugotowanie 400g suchego ryżu) lub pieczywo
1L passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
4 szklanki wody
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala (jeśli nie masz - zastąp mieszanką przypraw curry)
1-2 łyżeczki kurkumy (można pominąć)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub płatków chili (lub mniej, jeśli nie lubisz ostrego)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka kolendry
1 płaska łyżeczka kuminu
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju do smażenia
do ozdobienia: świeża papryczka pokrojona na plasterki, listki świeżej kolendry lub posiekany szczypiorek

Instrukcje

1
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i wrzucamy pokrojoną cebulkę, podsmażamy 4 minuty.
2
Wrzucamy czosnek oraz wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem (kurkuma, garam masala/curry, kumin, kolendra, słodka i ostra papryka), mieszamy. Dodajemy opłukaną na sitku pod bieżącą wodą soczewicę. Wlewamy wodę, gotujemy 10 minut.
3
Wlewamy passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Gotujemy 15 minut.
4
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe oraz sól i pieprz, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy soczewica jest miękka, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ½ szklankę wody i gotujemy dodatkowe kilka minut.
5
Dal podajemy z ryżem, najlepiej ze świeżą zieleniną - listkami kolendry lub posiekanym szczypiorkiem. Może stać w lodówce nawet tydzień, świetnie nadaje się do odgrzewania zarówno w mikrofalówce, jak i w garnku na kuchence.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode