Soczewica z warzywami na kolorowo
Kolorowe danie bogate w białko dzięki soczewicy. Na rozterki: co zjeść na obiad czy kolację. Proste składniki i tylko 20 minut roboty. 😉
Składniki
- 250-300g soczewicy czerwonej
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cukinia (polecam żółtą dla koloru)
- 2 papryki (u mnie pomarańczowo-zielone)
- ok. ¼ pora
- ⅓-½ pęczka szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, przyprawy curry (lub ¾ łyżeczki kuminu rzymskiego i ¼ łyżeczki kurkumy - kurkumę można pominąć), oregano
- ¼-⅓ ostrej papryki w proszku lub płatków chili (można pominąć)
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- opcjonalnie do podania: garść pestek dyni, więcej szczypiorku
Instrukcje
-
Czerwoną soczewicę gotujemy 15 minut.
-
W międzyczasie kroimy umyte warzywa: marchew na cienkie talarki, cukinię na półtalarki, pora w krążki, paprykę w półpaski, czosnek w drobną kostecznę (lub przeciskamy przez praskę), szczypiorek siekamy.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy marchewkę i smażymy obracając przez 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy minutę. Dodajemy pora i cukinię, smażymy 2-3 minuty.
-
Dodajemy czosnek i przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, przyprawa curry/kumin/kurkuma, oregano, pieprz), wlewamy sos sojowy. Dusimy 2 minuty. Dodajemy szczypiorek.
-
Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewic i mieszamy z warzywami. Danie wykładamy na talerze. Możemy posypać większą ilością szczypiorku (albo świeżej bazylii) i posypać pestkami dyni. Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie i pewnie jest przepyszne to danie!