Soczewica z warzywami na kolorowo

Kategorie specjalne

,

Kolorowe danie bogate w białko dzięki soczewicy. Na rozterki: co zjeść na obiad czy kolację. Proste składniki i tylko 20 minut roboty. 😉

Porcje 3-4
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 250-300g soczewicy czerwonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia (polecam żółtą dla koloru)
  • 2 papryki (u mnie pomarańczowo-zielone)
  • ok. ¼ pora
  • ⅓-½ pęczka szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (lub ¾ łyżeczki kuminu rzymskiego i ¼ łyżeczki kurkumy - kurkumę można pominąć)
  • 1 łyżeczka oregano
  • ¼-⅓ ostrej papryki w proszku lub płatków chili (można pominąć)
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Czerwoną soczewicę gotujemy 15 minut.
  • W międzyczasie kroimy umyte warzywa: marchew na cienkie talarki, cukinię na półtalarki, pora w krążki, paprykę w półpaski, czosnek w drobną kostecznę (lub przeciskamy przez praskę), szczypiorek siekamy.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy marchewkę i smażymy obracając przez 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy minutę. Dodajemy pora i cukinię, smażymy 2-3 minuty.
  • Dodajemy czosnek i przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, przyprawa curry/kumin/kurkuma, oregano, pieprz), wlewamy sos sojowy. Dusimy 2 minuty. Dodajemy szczypiorek.

  • Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewic i mieszamy z warzywami. Danie wykładamy na talerze. Możemy posypać większą ilością szczypiorku (albo świeżej bazylii) i posypać pestkami dyni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close