Fasola pieczona w sosie pomidorowym

Kategorie specjalne

Pożywne wegańskie danie – mocno umamiczna za sprawą przypraw, pieczona w sosie pomidorowym fasola. Smakowity kąsek dla głodnego brzucha!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 120 min

Składniki

  • 250g suchej białej fasoli (lub 2 puszki białej fasoli)
  • 500-600g passaty pomidorowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy (polecam dijon)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (albo sosu Worcestershire)
  • 2 łyżki cukru (polecam trzcinowy)
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, wędzonej papryki, słodkiej papryki, oregano lub cząbru
  • do podania: 2-3 papryki i 2 bakłażany + przyprawy po ½ łyżeczki: soli, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, 1 kg ziemniaków + 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, 2 łyżki oliwy

Instrukcje

  • Jeśli używasz suchej fasoli (polecam) - namocz ją 12h w dużej ilości wody w dużej misce. Następnie opłucz ją w świeżej wodzie, wrzuć do gotującej się wody, gotuj bez pokrywki przez pierwsze 10 minut, a potem zmniejsz moc palnika, przykryj lekko garnek i gotuj ją ok. 1,5h, do uzyskania miękkich, mięsistych ziaren fasoli.

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • W misce wymieszaj passatę pomidorową z cukrem, octem balsamicznym, koncentratem pomidorowym, musztardą, oliwą i przyprawami sypkimi. Wrzuć fasolę i wymieszaj z sosem.

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • Fasolę w sosie przełóż do naczynia do zapiekania. Naczynie wsuń do piekarnika i piecz przez 50-60 minut.

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • W międzyczasie umyj i pokrój ziemniaki, bakłażany i papryki. Rozłóż na blaszkach - ziemniaki polej 1 łyżką oliwy i posyp przyprawą do ziemniaków, a bakłażany i papryki również polej oliwą i posyp solą i suszonymi ziołami.

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • Ziemniaczki piecz ok. 45 minut, a bakłażany i papryki około 30 minut. Ja piekłam je równolegle z fasolą (blaszki były na różnych wysokościach w piekarniku).

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • Zgodnie ze swoimi preferencjami zdecyduj, na którym etapie wyjmujesz fasolę z piekarnika - czy kiedy sos pomidorowy jest średnio odparowany i średnio-gęsty, czy - jak u mnie - kiedy sos jest mocno zredukowany, gęsty i przypieczony.

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

  • Fasolę pieczoną w sosie pomidorowym ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami (z przyprawą do ziemniaków) i pieczonym bakłażanem i papryką (z suszonymi ziołami), ale możesz ją podać zupełnie inaczej! Smacznego i na zdrowie!

    Fasola pieczona w sosie pomidorowym (baked beans)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close