Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Pożywne wegańskie danie – mocno umamiczna za sprawą przypraw, pieczona w sosie pomidorowym fasola. Smakowity kąsek dla głodnego brzucha!
Składniki
- 250g suchej białej fasoli (lub 2 puszki białej fasoli)
- 500-600g passaty pomidorowej
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy (polecam dijon)
- 2 łyżki octu balsamicznego (albo sosu Worcestershire)
- 2 łyżki cukru (polecam trzcinowy)
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, wędzonej papryki, słodkiej papryki, oregano lub cząbru
- do podania: 2-3 papryki i 2 bakłażany + przyprawy po ½ łyżeczki: soli, oregano, bazylii, ziół prowansalskich, 1 kg ziemniaków + 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, 2 łyżki oliwy
Instrukcje
-
Jeśli używasz suchej fasoli (polecam) - namocz ją 12h w dużej ilości wody w dużej misce. Następnie opłucz ją w świeżej wodzie, wrzuć do gotującej się wody, gotuj bez pokrywki przez pierwsze 10 minut, a potem zmniejsz moc palnika, przykryj lekko garnek i gotuj ją ok. 1,5h, do uzyskania miękkich, mięsistych ziaren fasoli.
-
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
-
W misce wymieszaj passatę pomidorową z cukrem, octem balsamicznym, koncentratem pomidorowym, musztardą, oliwą i przyprawami sypkimi. Wrzuć fasolę i wymieszaj z sosem.
-
Fasolę w sosie przełóż do naczynia do zapiekania. Naczynie wsuń do piekarnika i piecz przez 50-60 minut.
-
W międzyczasie umyj i pokrój ziemniaki, bakłażany i papryki. Rozłóż na blaszkach - ziemniaki polej 1 łyżką oliwy i posyp przyprawą do ziemniaków, a bakłażany i papryki również polej oliwą i posyp solą i suszonymi ziołami.
-
Ziemniaczki piecz ok. 45 minut, a bakłażany i papryki około 30 minut. Ja piekłam je równolegle z fasolą (blaszki były na różnych wysokościach w piekarniku).
-
Zgodnie ze swoimi preferencjami zdecyduj, na którym etapie wyjmujesz fasolę z piekarnika - czy kiedy sos pomidorowy jest średnio odparowany i średnio-gęsty, czy - jak u mnie - kiedy sos jest mocno zredukowany, gęsty i przypieczony.
-
Fasolę pieczoną w sosie pomidorowym ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami (z przyprawą do ziemniaków) i pieczonym bakłażanem i papryką (z suszonymi ziołami), ale możesz ją podać zupełnie inaczej! Smacznego i na zdrowie!