Makaron ze szparagami i rzodkiewkami w kremowym sosie

Makaron z wiosennymi warzywami – szparagami i rzodkiewkami oraz kremowy musztardowy sos na bazie mleczka kokosowego stanowią delikatne, aksamitne połączenie. I mamy wiosnę na talerzu! 🙂

Porcje 3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 200-250g makaronu (u mnie spaghetti, ale może być dowolny)
  • 1 pęczek szparagów (500g)
  • 1 pęczek rzodkiewki (około 200-250g)- można pominąć lub zastąpić np. mrożonym zielonym groszkiem
  • ½ niedużego pora lub 1 cebulka (dowolnego koloru)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 3 łyżki musztardy (u mnie Dijon, może być dowolna)
  • ½ łyżeczki pieprzy czarnego lub 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (u mnie cytrynowy)
  • ⅓-½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sok z ½ cytryny
  • do podania: listki pietruszki, świeżej bazylii, mięty lub tymianku

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji (u mnie 8 minut) i przelewamy zimną wodą.
  • Przygotowujemy warzywa. Szparagi opłukujemy pod wodą, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Pozostałe części szparagów kroimy na 3 części. Rzodkiewki kroimy każdą na 3-4 plasterki. Pora kroimy w talarki, a czosnek na drobne plasterki lub przeciskamy przez praskę.

  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy). Wsypujemy pora i smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy rzodkiewki, a następnie szparagi. Smażymy 3 minuty.
  • Dodajemy czosnek, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, musztardę, dodajemy pieprz (cytrynowy lub zwykły czarny) i sól, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty.
  • Sprawdzamy stopień miękkości szparagów - jeśli są jeszcze twarde, gotujemy dodatkowe 2 minuty.
  • Makaron mieszamy z sosem na patelni lub w garnku. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami pietruszki, bazylii lub mięty. Można dodatkowo posolić i popieprzyć do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close