Wegański gulasz z zieloną soczewicą
Niezwykle aromatyczny, głęboki w smaku wegański gulasz. Pełen warzyw (papryka, cukinia, pieczarki) i roślinnego białka (soczewica). Klasyk!
Składniki
- 200-250g zielonej soczewicy
- 2 średnie/3 małe papryki
- 1 średnia cukinia
- 250-300g pieczarek (½ standardowego opakowania)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 700ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (⅓ małego słoiczka)
- po ⅔ łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, oregano, bazylii
- 5 łyżek oleju do smażenia
- do podania: 300g kaszy (np. jęczmiennej, gryczanej, bulgur, waga przed ugotowaniem), opcjonalnie kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
-
Soczewicę przepłukujemy na drobnym sitku, a potem gotujemy około 20-25 minut. Odcedzamy ją, kiedy ziarna są już ugotowane, ale jeszcze się nie rozpadają.
-
Kaszę gotujemy według instrukcji.
-
Cukinię, paprykę i pieczarki myjemy i kroimy. Cebulę siekamy w kosteczkę.
-
W dużej patelni lub woku na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Zgarniamy ją na boki, a na środek patelni wrzucamy pieczarki. Pozwalamy się im podsmażyć i zarumienić nie mieszając ich przez 2 minuty. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
-
Pieczarki i cebulę zgarniamy na boki, dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę. Smażymy 4 minuty, pod koniec mieszamy z pieczarkami i cebulą. Znów warzywa zgarniamy na boki, na środek wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cukinię. Smażymy 4 minuty, pod koniec mieszamy wszystko. Sprawdzamy, czy papryka i cukinia są miękkie (ja preferuję al dente), w razie potrzeby smażymy je jeszcze kilka minut.
-
Na patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Mieszamy przez 1-2 minuty. Wlewamy passatę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika, można patelnię przykryć, dusimy przez 4 minuty. Dodajemy soczewicę i mieszamy.
-
Podajemy z kaszą lub pieczywem, ew. posypany natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce nawet przez 5 dni. Smacznego!
Czy wyszłoby to danie z czerwoną soczewicą zamiast zielonej?
Cześć Daria! Jak najbardziej można dać czerwoną soczewicę :). Warto przypilnować, żeby ją ugotować al dente – tak, żeby się nie rozpadała (nie zrobiła się z niej papka). I jak ją dodasz – proponuję już nie gotować dłużej sosu, tylko zdjąć go z palnika. A jeśli lubisz/masz czerwoną soczewicę, to zapraszam też do tych przepisów: https://www.warzywizm.pl/gulasz-z-dynia-i-pieczarkami/, https://www.warzywizm.pl/sos-pomidorowy-z-soczewica-i-warzywami/, https://www.warzywizm.pl/dal-z-czerwonej-soczewicy/, https://www.warzywizm.pl/letni-gulasz-z-czerwona-soczewica/.
Pozdrawiam!