Lekko lepki sos pomidorowy z warzywami
Aromatyczny sos pełen azjatyckich przypraw. Przyjemną, lekko lepką konsystencję, dzięki której oblepia warzywa, zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
Śmiało eksperymentujcie z innymi warzywami (cukinią, fasolką szparagową czy kalafiorem) i wegańskimi źródłami białka i dawajcie znać, jak wyszło! 🙂
Składniki
- 1 brokuł
- 2 papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 puszka pomidorów krojonych albo 500ml passaty pomidorowej
- 2 kostki tofu (360-400g) albo 400g ciecierzycy z zalewy (1 słoik)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu np. jabłkowego, ryżowego, winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 200-250g ryżu (albo dowolnej kaszy czy komosy ryżowej)
- do podania: posiekany szczypiorek
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w kosteczkę. Brokuła kroimy drobno, a paprykę w 1cm kwadraty. Czosnek siekamy drobno, imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy brokuła, smażymy 2 minuty, a następnie wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Na patelnię dodajemy czosnek i imbir, smażymy 2-3 minuty.
-
W międzyczasie gotujemy ryż (lub komosę czy kaszę).
-
Na patelnię dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu albo odsączoną z zalewy ciecierzycę. Wsypujemy curry i kurkumę, mieszamy.
-
Wlewamy sos sojowy, ocet, wsypujemy cukier, mieszamy przez 2 minuty. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty.
-
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy porządnie, by zmieszała się z sosem. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy sos jeszcze 2 minuty. Odstawiamy patelnię z palnika.
-
Lekko lepki sos pomidorowy z warzywami podajemy z posiekanym szczypiorkiem i ugotowanym ryżem.
-
Smacznego!