Makaron z mleczkiem kokosowym, soczewicą i szpinakiem

Czerwona soczewica ma na tle innych strączków (które to strączki są ważnym źródłem białka w diecie roślinnej!) super moc – nie trzeba jej namaczać i bardzo krótko się gotuje. W tym przepisie wykorzystuję tą cechę i pozwalam soczewicy ugotować się w sosie z mleczka kokosowego, czyli „jednogarnkowo”. Towarzyszą jej marchewka i szpinak, i jak zawsze garść smacznych przypraw.

To jeden z najbardziej komplementowanych przepisów Warzywizmu, zaraz obok tofu z cukinią rach-ciach. Oba dania polecam cieplutko!

A jeśli szukasz innych pomysłów na dania z soczewicą, wypróbuj te placki, indysjki dal lub zupę marchewkową. Zrób bolognese z soczewicą albo proste danie z soczewicą i warzywami. Upiecz pasztet, zblenduj soczewicę na pastę, albo usmaż odżywcze pulpety.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 500g makaronu kukurydzianego albo 400g pszennego (pszenny bardziej zwiększa objętość podczas gotowania)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki (ok. 300g)
  • 150-200g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½-1 świeża papryczka chili albo ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓-½ łyżeczki soli (do smaku, można pominąć)
  • 1,5 szklanki wody

Instrukcje

  • Marchew kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, podobnie papryczkę chili (można ją pominąć i w zamian użyć ostrej papryki w proszku).
  • W dużej patelni lub woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy plasterki marchewki i posiekaną cebulę. Smażymy 5 minut mieszając.
  • Ze środka patelni zgarniamy na boki marchew i cebulę, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy na nią czosnek i papryczkę chili (jeśli używamy papryczki). Smażymy kilkanaście sekund, po czym mieszamy całość. Dodajemy kurkumę, słodką paprykę (i ew. ostrą paprykę), sos sojowy, pieprz, ew. sól.
  • Na patelnię dodajemy opłukaną na sitku pod bieżącą wodą soczewicę. Wlewamy mleczko kokosowe z 1 puszki (400ml). Dolewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz (u mnie do piątki) i zostawiamy na 12-15 minut. W tym czasie soczewica się ugotuje.
  • W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron kukurdziany gotowałam 10 minut.
  • Sprawdzamy, czy soczewica zmiękła (jeśli nie, dajemy jej jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody). Kiedy jest już miękka, na patelnię dodajemy suszoną bazylię i oregano oraz opłukany pod wodą świeży szpinak. Szpinak mieszamy z sosem, liście po minucie w gorącym sosie zaczną “więdnąć”.
  • Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Opcjonalnie danie możemy posypać płatkami chili albo zieleniną (bazylią/kolendrą, szczypiorkiem). Smacznego!

Komentarze:

  1. Można to danie zrobić dzień wcześniej? Wytrzyma do następnego dnia? Co, jeśli mam tylko mrożony szpinak? Podsmażać go oddzielnie? Czy można wrzucić taki zamrożony, tak samo jak świeży? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    1. Przetrwa do nastepnego dnia 🙂

  2. Ciesze sie, ze tutaj dotarlam. Zostane i pogrzebie w przepisach. Ten jest bardzo fajny. Odpowiednio dolozylam soli, zeby podbic smaki i mniam, zajadam. I zapisuje przepis 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Dzięki Diana! Cieszę się, że smakowało. Sól to indywidualna kwestia, każdy ma inne przyzwyczajenia i preferencje ;). Witam Cię i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close