udostępnij
cookmode
99890. Soczewica z warzywami na kolorowo

Soczewica z warzywami na kolorowo

Kolorowe danie bogate w białko dzięki soczewicy. Na rozterki: co zjeść na obiad czy kolację. Proste składniki i tylko 20 minut roboty. 😉

99890. Soczewica z warzywami na kolorowo

Składniki

250-300g soczewicy czerwonej
2 średnie marchewki
1 średnia cukinia (polecam żółtą dla koloru)
2 papryki (u mnie pomarańczowo-zielone)
ok. ¼ pora
⅓-½ pęczka szczypiorku
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy curry (lub ¾ łyżeczki kuminu rzymskiego i ¼ łyżeczki kurkumy - kurkumę można pominąć)
1 łyżeczka oregano
¼-⅓ ostrej papryki w proszku lub płatków chili (można pominąć)
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
opcjonalnie do podania: garść pestek dyni, więcej szczypiorku

Instrukcje

1
Czerwoną soczewicę gotujemy 15 minut.
2
W międzyczasie kroimy umyte warzywa: marchew na cienkie talarki, cukinię na półtalarki, pora w krążki, paprykę w półpaski, czosnek w drobną kostecznę (lub przeciskamy przez praskę), szczypiorek siekamy.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy marchewkę i smażymy obracając przez 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy minutę. Dodajemy pora i cukinię, smażymy 2-3 minuty.
4
Dodajemy czosnek i przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, przyprawa curry/kumin/kurkuma, oregano, pieprz), wlewamy sos sojowy. Dusimy 2 minuty. Dodajemy szczypiorek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5
Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewic i mieszamy z warzywami. Danie wykładamy na talerze. Możemy posypać większą ilością szczypiorku (albo świeżej bazylii) i posypać pestkami dyni. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode