Pieczone warzywa korzeniowe z sosem koperkowym

Pieczone warzywa korzeniowe z dodaną podczas pieczenia ciecierzycą. Polane soczyście zielonym, aromatycznym sosem koperkowym.

Polecam zwłaszcza na końcówkę zimy, kiedy warzywa korzeniowe jako jedne z nielicznych na straganach trzymają fason. A sos koperkowy zwiastuje wiosnę!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 60 min min

Składniki

  • 500-600g ziemniaków
  • 1 duży lub 2 małe buraki
  • 1 batat
  • 1 marchewka (albo drugi batat)
  • 200-300g ciecierzycy (ze słoika/puszki lub ugotowanej domowo)
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • po ½ łyżeczki: curry, wędzonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 150g jogurtu kokosowego (1 małe opakowanie, w kubeczku)
  • 1 mały lub ½ dużego pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • po ⅓ łyżeczki soli i pieprzu

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Ziemniaki szorujemy i (bez obierania) kroimy na talarki. Buraki obieramy i kroimy jak najcieniej - buraki mają najdłuższy czas pieczenia, szybciej się upieką w małych kawałkach. Marchewkę kroimy w plasterki, a batata (także bez obierania, skórka jest jadalna) w większe kawałki (bo batat ma najkrótszy czas pieczenia).
  • Warzywa rozkładamy na dwie blaszki do pieczenia. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystko polewamy ok. 3 łyżkami oliwy. Wsuwamy do piekarnika. Po 25 minutach zamieniamy blaszki miejscami - ta, która była wyżej w piekarniku teraz ląduje niżej, i odwrotnie z drugą blaszką. Przy okazji na blaszkę z burakami, batatami i marchewką wsypujemy ciecierzycę (ugotowaną, odsączoną z zalewy, opłukaną) i posypujemy warzywa i ciecierzycę przyprawą curry i wędzoną papryką. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.

    Pieczone warzywa korzeniowe z sosem koperkowym

  • W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. Koperek myjemy, strząsamy z niego wodę. Ząbek czosnku obieramy. W małym pojemniku blendera (albo słoiku na tyle szerokim, że wejdzie do niego blender) umieszczamy jogurt kokosowy, posiekany koperek, czosnek, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Blednujemy na gładki zielony sos.

    Pieczone warzywa korzeniowe z sosem koperkowym

  • Sprawdzamy, czy warzywa są odpowiednio miękkie, w razie potrzeby pieczemy je jeszcze 5-10 minut. Upieczone warzywa, serwowane na talerzu, polewamy obficie sosem koperkowym. Danie można jeszcze posypać sezamem, pistacjami czy pestkami słonecznika. Smacznego i na zdrowie!

    Pieczone warzywa korzeniowe z sosem koperkowym

Komentarze:

  1. Magdalena says:

    Właśnie skończyłam jeść to cudo, pyszotka!!! Aż jestem w szoku, że taki szybki prosty obiad może być tak smaczny.
    Wczoraj zrobiłam zupę afrykańska i też mega smaczna.
    Kilka dni temu odkryłam Twój blog i codziennie go czytam, fajne przepisy, już kilka obiadów mam zaplanowanych 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Magda! Bardzo miło mi słyszeć, że moje przepisy Ci służą i smakują :). Dziękuję za komentarz – to sprawia, że chce mi się gotować i dzielić przepisami ;). Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close