Pieczone warzywa korzeniowe z sosem koperkowym
Pieczone warzywa korzeniowe z dodaną podczas pieczenia ciecierzycą. Polane soczyście zielonym, aromatycznym sosem koperkowym.
Polecam zwłaszcza na końcówkę zimy, kiedy warzywa korzeniowe jako jedne z nielicznych na straganach trzymają fason. A sos koperkowy zwiastuje wiosnę!
Składniki
- 500-600g ziemniaków
- 1 duży lub 2 małe buraki
- 1 batat
- 1 marchewka (albo drugi batat)
- 200-300g ciecierzycy (ze słoika/puszki lub ugotowanej domowo)
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- po ½ łyżeczki: curry, wędzonej papryki
- 4 łyżki oliwy
- 150g jogurtu kokosowego (1 małe opakowanie, w kubeczku)
- 1 mały lub ½ dużego pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- po ⅓ łyżeczki soli i pieprzu
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Ziemniaki szorujemy i (bez obierania) kroimy na talarki. Buraki obieramy i kroimy jak najcieniej - buraki mają najdłuższy czas pieczenia, szybciej się upieką w małych kawałkach. Marchewkę kroimy w plasterki, a batata (także bez obierania, skórka jest jadalna) w większe kawałki (bo batat ma najkrótszy czas pieczenia).
-
Warzywa rozkładamy na dwie blaszki do pieczenia. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystko polewamy ok. 3 łyżkami oliwy. Wsuwamy do piekarnika. Po 25 minutach zamieniamy blaszki miejscami - ta, która była wyżej w piekarniku teraz ląduje niżej, i odwrotnie z drugą blaszką. Przy okazji na blaszkę z burakami, batatami i marchewką wsypujemy ciecierzycę (ugotowaną, odsączoną z zalewy, opłukaną) i posypujemy warzywa i ciecierzycę przyprawą curry i wędzoną papryką. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. Koperek myjemy, strząsamy z niego wodę. Ząbek czosnku obieramy. W małym pojemniku blendera (albo słoiku na tyle szerokim, że wejdzie do niego blender) umieszczamy jogurt kokosowy, posiekany koperek, czosnek, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Blednujemy na gładki zielony sos.
-
Sprawdzamy, czy warzywa są odpowiednio miękkie, w razie potrzeby pieczemy je jeszcze 5-10 minut. Upieczone warzywa, serwowane na talerzu, polewamy obficie sosem koperkowym. Danie można jeszcze posypać sezamem, pistacjami czy pestkami słonecznika. Smacznego i na zdrowie!
Właśnie skończyłam jeść to cudo, pyszotka!!! Aż jestem w szoku, że taki szybki prosty obiad może być tak smaczny.
Wczoraj zrobiłam zupę afrykańska i też mega smaczna.
Kilka dni temu odkryłam Twój blog i codziennie go czytam, fajne przepisy, już kilka obiadów mam zaplanowanych 🙂
Cześć Magda! Bardzo miło mi słyszeć, że moje przepisy Ci służą i smakują :). Dziękuję za komentarz – to sprawia, że chce mi się gotować i dzielić przepisami ;). Pozdrawiam cieplutko!