Tofu w sosie porowym

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Tofu w kremowym, a zarazem szczodrze doprawionym sosie na bazie pora. Lekko słodki, lekko kwaśny, buchający od zieleni. Idealny na wiosnę!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 kostka tofu (180-200g - naturalne lub wędzone)
  • 1 duży por (ok. 350g) lub 2 małe
  • 200ml mleczka kokosowego albo śmietanki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, gałki muszkatołowej
  • po ½ łyżeczki: soli, suszonych ziół (u mnie estragon, ale może być bazylia lub oregano)
  • po 2 ziarenka: ziela angielskiego i jałowca (jałowiec można pominąć)
  • po 1-2 listki: laurowe, kaffiru (kaffir można pominąć i użyć w zamian soku z cytryny do doprawienia dania na koniec)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka bulionu w paście (można pominąć) i ⅔ szklanki wody (albo ⅔ szklanki bulionu)
  • 2 łyżki wegańskiego masła, margaryny albo 3 łyżki oliwy
  • do podania: 100-150g kaszy bulgur albo makaronu, koperek albo szczypiorek

Instrukcje

  • Pora myjemy dokładnie (pomiędzy warstwami lubi zbierać się ziemia) - ja używam całego pora, także zielonych górnych części. Pora siekamy jak najcieniej. Czosnek siekamy drobno.

    Tofu w sosie porowym

  • Kaszę bulgur lub makaron gotujemy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam wegańskiego masła, ale można użyć też oliwy) na średniej mocy palnika. Wsypujemy pora. Smażymy 4 minuty, zmniejszając moc palnika - por ma się dusić, a nie smażyć na rumiano. Na patelnię dodajemy czosnek i przyprawy - liście laurowe i kaffir, ziele angielskie i jałowiec, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól, suszone zioła. Mieszamy i dusimy 2 minuty.

    Tofu w sosie porowym

  • Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Sos ma się bardzo delikatnie gotować, nie powinien bardzo bulgotać. Dodajemy 1 łyżeczkę bulionu w paście i ⅔ szklanki wody albo samą wodę (albo bulion). Dusimy 3-4 minuty.

    Tofu w sosie porowym

  • Tofu kroimy na kawałki. Na patelnię dodajemy musztardę oraz tofu, mieszamy tofu delikatnie z sosem. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.

    Tofu w sosie porowym

  • Tofu w sosie porowym podajemy z ugotowanym bulgurem lub makaronem. Danie posypujemy skórką otartą z cytryny oraz posiekanym koperkiem (albo szczypiorkiem lub kolendrą). Smacznego!

    Tofu w sosie porowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close