Klasyk w wegańskiej wersji. Proste w formie, pyszne i intensywne w smaku. Gorąco polecam!
Czas przygotowania
40 min
-
350g makaronu spaghetti
-
2 kostki tofu po 180g (polecam wędzone, naturalne też będzie ok.)
-
2 puszki pomidorów krojonych
-
90g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka)
-
2 średnie marchewki
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżki oleju do smażenia
-
4 łyżki sosu sojowego (możesz zastąpić 1 łyżeczką wędzonej papryki + 1 łyżeczką soli)
-
po 2 łyżeczki: suszonej bazylii, oregano
-
po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, pieprzu, cukru
-
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
-
do podania: listki świeżej bazylii (albo rukola), 4 łyżki płatków drożdżowych
-
Tofu odsączamy z zalewy i kruszymy w garnku lub misce za pomocą widelca. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę.
-
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając 3 minuty.
-
Dolewamy 2 łyżki oleju i dorzucamy startą na tarce marchew. Dusimy mieszając co jakiś czas przez 5-7 minut.
-
Ze środka patelni zgarniamy na boki cebulę i marchewkę, robiąc trochę miejsca. Wlewamy do niego kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu oraz czosnek. Podsmażamy mieszając przez chwilę, a potem mieszamy wszystkie składniki na patelni.
-
Dodajemy sos sojowy i wszystkie przyprawy: słodką paprykę, wędzoną paprykę, ostrą paprykę/chili, bazylię, oregano, pieprz, mieszamy. Wlewamy krojone pomidory z puszek i koncentrat pomidorowy, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy całość. Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), jeśli mamy przykrywkę do patelni - przykrywamy i gotujemy sos przez 5-7 minut.
-
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią (lub rukolą), posypany płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Bezwględnie ulubiony i najlepszy przepis w internecie!
Wow, jak miło mi to słyszeć! Bardzo mnie to cieszy, na zdrowie! 🙂
Dzisiaj spróbowałam, bo przejadł mi się kurczak i muszę stwierdzić, że dużo lepsze niż mięsne! Genialny przepis!
Ale miło mi to słyszeć! Dzięki za komentarz :)!
Jak każde danie bezmięsne jest o niebo lepsze
To spagetti jest absolutnie wyjątkowe. Pycha! Znajomi niewegetarianie też chwalili. 😀
Bardzo miło mi to słyszeć! To jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu, totalny klasyk, i sama często po niego sięgam :). Pozdrawiam ciepło!
Pierwszy raz jestem na tej stronie, ale coś czuję, że będę powracać po te pyszne przepisy <3 Mega!
Przepyszne! Niewiele składników, nic trudnego w przygotowaniu, a takie dobre! To lubię 🙂 zapisuję w moich przepisach obowiązkowych. Dzięki 🙂
Dzięki za komentarz, miło mi to słyszeć :). Dla mnie to jest klasyk totalny. Robię wege bolognese według tego przepisu często, bo ze względu na smak, listę składników (łatwo dostępne), uniwersalność, możliwość podania różnym osobom (np. nie lubiącym kuchni azjatyckiej, nie lubiącym ostrych przypraw, osobom „konserwatywnym” smakowo) – po prostu się sprawdza. Pozdrawiam!
Proste, szybkie i nieziemsko pyszne! Polecam 😉
Bardzo miło mi to słyszeć! Pozdrawiam 🙂
Dzis przyrzadzilam i tylko w wersji vegańskiej gotuje spaghetti.
WYSZLO PYSZNIE ,MOJE ULUBIONE MOGLABYM JESC CO NAJMNIEJ W TYGODNIU 4 RAZY
Ale super to słyszeć! Pozdrawiam <3 :).
Mega dobre, córka chce to jest codziennie
Uznanie najmłodszych dla zdrowej, wegańskiej kuchni to dla mnie największa radość! 🙂 Pozdrawiam!