Spaghetti tofu bolognese

Klasyk w wegańskiej wersji. Proste w formie, pyszne i intensywne w smaku. Gorąco polecam!

Porcje 5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 400g makaronu spaghetti
  • 2 kostki tofu po 180g (polecam wędzone, naturalne też będzie ok.)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 90g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego (możesz zastąpić 1 łyżeczką wędzonej papryki + 1 łyżeczką soli)
  • po 2 łyżeczki: suszonej bazylii, oregano
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, pieprzu, cukru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • do podania: listki świeżej bazylii (albo rukola), 4 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Tofu odsączamy z zalewy i kruszymy w garnku lub misce za pomocą widelca. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając 3 minuty.
  • Dolewamy 2 łyżki oleju i dorzucamy startą na tarce marchew. Dusimy mieszając co jakiś czas przez 5-7 minut.
  • Ze środka patelni zgarniamy na boki cebulę i marchewkę, robiąc trochę miejsca. Wlewamy do niego kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu oraz czosnek. Podsmażamy mieszając przez chwilę, a potem mieszamy wszystkie składniki na patelni.
  • Dodajemy sos sojowy i wszystkie przyprawy: słodką paprykę, wędzoną paprykę, ostrą paprykę/chili, bazylię, oregano, pieprz, mieszamy. Wlewamy krojone pomidory z puszek i koncentrat pomidorowy, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy całość. Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), jeśli mamy przykrywkę do patelni - przykrywamy i gotujemy sos przez 5-7 minut.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią (lub rukolą), posypany płatkami drożdżowymi. Smacznego!

Komentarze:

  1. Bezwględnie ulubiony i najlepszy przepis w internecie!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Wow, jak miło mi to słyszeć! Bardzo mnie to cieszy, na zdrowie! 🙂

  2. Dzisiaj spróbowałam, bo przejadł mi się kurczak i muszę stwierdzić, że dużo lepsze niż mięsne! Genialny przepis!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Ale miło mi to słyszeć! Dzięki za komentarz :)!

    2. Katrinveg says:

      Jak każde danie bezmięsne jest o niebo lepsze

  3. Ma.dziara says:

    To spagetti jest absolutnie wyjątkowe. Pycha! Znajomi niewegetarianie też chwalili. 😀

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć! To jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu, totalny klasyk, i sama często po niego sięgam :). Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close