Makaron z pesto z pieczonej papryki

Kategorie specjalne

Pesto z pieczonej papryki robi się szalenie prosto. Nie licząc czasu pieczenia papryki jest totalnie bezwysiłkowe, i jest naprawdę godnym towarzystwem dla makaronu.

Propozycje dla osób na diecie i pilnujących wartości odżywczych:
– makaron z mąki razowej albo mąki orkiszowej będzie bogatszy w wartości odżywcze niż ze zwykłej białej pszennej mąki
– makaron ze strączków podwyższy zawartość białka w daniu (ja użyłam 2 małych opakowań spaghetti z ciecierzycy z Biedronki, oba topowe dyskonty mają na dziale ze zdrową żywnością w stałej sprzedaży kilka rodzajów makaronów ze strączków: spaghetti z czarnej fasoli, fusilli z czerwonej soczewicy czy penne z zielonego groszku).
Porcje 5-6
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 400-500g makaronu dowolnego (u mnie 2 paczki makaronu z ciecierzycy z Biedronki, dzięki któremu danie było bogatsze w białko; może być zwykłe pszenne spaghetti)
  • 3 duże lub 4 mniejsze papryki (ok. 700-800g)
  • 1 lekko czubata szklanka pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki albo 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼-⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  • Papryki przekrawamy na pół i układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Upieczone papryki powinny mieć lekko sczerniałe skórki. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy ją talerzem na około 15 minut - ułatwi to oderwanie skórek papryki po ich wystudzeniu.
  • W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji i preferencji.
  • Wracamy do papryk. Zachowujemy sok, który wyciekł z papryk podczas pieczenia na blaszkę/do naczynia do zapiekania, dodamy go do blendowanego pesto. Od każdej połówki odrywamy skórkę, podważając nożem lub widelcem, skórki wyrzucamy. Jeśli nie uda Ci się oderwać dokładnie wszystkich skórek - nie szkodzi.

  • Pozbawione skórek upieczone papryki blendujemy razem z wodą z pieczenia, pestkami słonecznika, sokiem z cytryny, czosnkiem, papryką ostrą i wędzoną, solą, pieprzem i oliwą. Warto poświęcić na blendowanie 2-3 minuty, żeby uzyskać gładką fakturę pasty. Pesta będzie dość rzadkie, wygodne do wymieszania z makaronem.

  • W dużym garnku do pesto dodajemy porcjami makaron - ważne, żeby makaronu nie dodać zbyt dużo, i żeby pesto gęsto go oblepiało. Jeśli zostanie ci resztka makaronu, wykorzystaj go do innego dania. Podając danie, polej je chlustem oliwy, posyp garstką pestek słonecznika i listkami natki pietruszki lub kolendry. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close