Potrójnie pomidorowe orzo

Orzo w potrójnie pomidorowym sosie, w wegańskim i zbilansowanym odżywczo wydaniu. Ze smażonym kruszonym tofu i szpinakiem. Pysznie i zdrowo!
Składniki
- 300-350g makaronu orzo
- 2 kostki tofu wędzonego lub naturalnego (2x po 180g lub 200g)
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 500ml passaty pomidorowej
- 400-500g pomidorków koktajlowych/cherry
- 150-200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: ½-¾ papryczki chili, kilka łyżek płatków drożdżowych, 3 łyżki roślinnej śmietanki (można pominąć)
- ½-¾ słoiczka suszonych pomidorków w zalewie
- do tofu: 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki mielonej kolendry (lub kminu rzymskiego),½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego
- do sosu: 2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub po 1 łyżeczce bazylii i oregano), 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, ew. ½ łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek oleju do smażenia lub oliwy
- do podania: 1-2 garści listków świeżej bazylii
Instrukcje
-
Tofu kruszymy dłońmi do miski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokruszone tofu, podsmażamy. Dodajemy przyprawy - wędzoną paprykę, kolendrę, sól i cukier, smażymy 4 minuty. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego i smażymy jeszcze 2 minuty. Tofu przesypujemy do miski.
-
Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy, podobnie papryczkę chili. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Szpinak myjemy. Suszone pomidorki siekamy drobniej.
-
Na patelnię (nie musisz jej myć po smażeniu tofu) wlewamy 3 łyżki oleju/oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i papryczkę chili, smażymy 2 minuty.
-
Na patelnię wrzucamy pomidorki cherry, smażymy 5 minut. Dodajemy przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, słodką paprykę, sól, pieprz i suszone pomidorki.
-
Wlewamy pomidory krojone z puszki lub passatę. Wsypujemy makaron orzo i wlewamy 1,5 szklanki wody, mieszamy porządnie. Zmniejszamy lekko moc palnika i o ile to możliwe - przykrywamy patelnię. Po 5 minutach mieszamy.
-
Po kolejnych 5 minutach sprawdzamy orzo - jeśli nie jest jeszcze al dente - dolewamy ½ szklanki wody, mieszamy, zostawiamy patelnię bez pokrywki. Myjemy szpinak i dodajemy go na patelnię, mieszamy z sosem.
-
Do sosu dodajemy opcjonalnie: część listków bazylii, płatki drożdżowe, roślinną śmietankę, mieszamy. Ja gotowałam orzo w sosie ok. 15 minut, po tym czasie był odpowiednio miękki.
-
Do misek nakładamy orzo w sosie, na wierzch nakładamy smażone kruszone tofu. Danie polecam posypać płatkami drożdżowymi i podać ze świeżą bazylią.
-
Smacznego!
Dzień dobry,
Czy taki makaron ze szpinakiem mogę podgrzać na drugi dzień?
Pozdrawiam
Cześć Kasia! No jasne, ja odgrzewam na patelni (z odrobiną wody) albo w mikrofali w pracy :). Pozdrawiam!