Spaghetti z brukselką i marchewką

Kategorie specjalne

,

To przepis z serii tych, które wyszły „przez przypadek”. Miałam w lodówce brukselkę, miałam ochotę na makaron. Uznałam, że przyda się jeszcze jakieś warzywo, padło na marchewkę. A dalej zadziało się samo. Masło orzechowe bardzo lubi się i z marchewką i z brukselką.

Całość wychodzi w pięknych kolorach. Brukselka przyjemnie rozpływa się w ustach, marchewka dodaje koloru i słodyczy, masło orzechowe tworzy aksamitny sos. A refleksja nasuwająca się podczas spożywania tego dnia brzmi: „Czemu ta biedna brukselka ma tak złą famę? Toż to klawe warzywo!”.

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300-350g makaronu (u mnie spaghetti pełnoziarniste)
  • ok. 700g brukselki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ⅔ łyżeczki soli
  • po ½ łyżeczki: ostrej papryki w proszku, pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: świeża kolendra albo szczypiorek

Instrukcje

  • Brukselkę myjemy i kroimy - malutkie brukselki na połówki, a duże na ćwiartki. Marchewkę obieramy i ścieramy na średnich lub dużych oczkach tarki. Czosnek siekamy drobno.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni rozgrzewamy na średnim (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) ogniu 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy brukselkę i smażymy mieszając co jakiś czas, przez około 7 minut, do lekkiego zbrązowienia.
  • Brukselkę zgarniamy na boki patelni, robiąc pośrodku miejsce. Wlewamy do niego 1 łyżkę oleju, wsypujemy czosnek i startą marchewkę, smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz i mieszamy. Zalewamy ½ szklanki wody (można podebrać wodę z gotowania makaronu) i dusimy przez 3-4 minuty, aż marchewka i brukselka przyjemnie zmiękną.
  • Na patelnię dodajemy 4-5 łyżek masła orzechowego. Dodajemy niepełną szklankę wody i mieszamy całość. Masło orzechowe w połączeniu z wodą utworzy kremowy sos, sklei startą marchewkę, osłodzi brukselkę. Zmniejszamy moc palnika, próbujemy, czy wszystko jest odpowiednio miękkie, i w razie potrzeby dusimy jeszcze przez chwilę mieszając.
  • Sos brukselkowo-marchewkowy mieszamy z makaronem. Całość polecam podać ze świeżą zieleniną, np. listkami kolendry albo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

    Spaghetti z brukselką i marchewką

Komentarze:

  1. Kocham kocham kocham! Wielkie dzięki 😁

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć! Ja też bardzo lubię ten przepis. A pamiętam jak robiłam to danie, zupełnie nie planując go wrzucać na bloga :D. Pozdrawiam!

  2. Adrianna says:

    Zaskakująco smaczne! Szukałam przepisu z brukselką bo zalegała w lodówce i zdecydowałam się na ten przepis bo miałam też inne składniki. Robiłam z lekka obawą, która okazała się zupełnie niepotrzebna. Naprawdę pyszne danie. Będę powtarzać.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Super to słyszeć! Brukselka potrafi lekko odstraszać, ale tak jak piszesz – niepotrzebnie, bo można z niej zrobić pyszne rzeczy. Pozdrawiam cieplutko! 🙂

  3. Zrobiłam dziś pierwszy raz to danie. Boskie połączenie składników. Mniammmm

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Super to słyszeć i bardzo dziękuję za wiadomość :). Pozdrawiam, na zdrowie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close