Curry warzywne

To curry to sposób na maksymalne dowarzywienie się. Jest pełne kolorowych warzyw, smaku, gładkie i ostre zarazem.

Polecam zwłaszcza na zimę. Wypełni dzień kolorami, rozgrzeje i doda mocy!

Porcje 5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 200g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 1 główka brokuła
  • 1 puszka kukurydzy albo słoik kukurydzy mini
  • 200-225g mrożonego zielonego groszku (½ standardowego opakowania)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 2-3 łyżki żółtej pasty curry (do kupienia w wielu sklepach, także na tygodniach azjatyckich w dyskontach)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki masła orzechowego, siekane orzeszki ziemne, szczypiorek do posypania

Instrukcje

  • Warzywa myjemy i kroimy. Brokuła na malutkie kawałki, na jednego kęsa. Paprykę w kostkę lub paseczki. Cebulę w piórka. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jeśli używamy kukurydzy w mini kolbach, kroimy je ja mniejsze kawałki.
  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i smażymy 4 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy 3 minuty. Wsypujemy mrożony groszek. Dolewamy ⅓ szklanki wody, zmniejszamy moc palnika i dusimy warzywa przez 3-4 minuty.
  • Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Dodajemy pastę curry oraz przyprawę curry i ewentualnie ostrą paprykę w proszku.
  • Na patelnię dorzucamy odsączoną z zalewy (i przepłukaną pod wodą) kukurydzę lub pokrojoną mini kukurydzę. Wlewamy mleczko kokosowe. Zagotowujemy całość i gotujemy na średniej mocy palnika przez 5 minut. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy np. solą (albo sosem sojowym) lub ostrą papryką/chili. Na tym etapie w sos możemy też wmieszać 2-3 łyżki masła orzechowego, które zagęści nieco sos i nada mu orzechowego aromatu.
  • Warzywne curry podajemy z ryżem. Opcjonalnie możemy je posypać orzeszkami albo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego i na zdrowie!

    Curry warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close