Azjatyckie placki z tartym tofu
Są takie składniki w kuchni, za których wykorzystywaniem przemawia wiele powodów.
Należą do nich warzywa, zwłaszcza sezonowe i lokalne. Strączki. Pełnoziarniste produkty zbożowe. Zielenina. A z kategorii tłuszczy – które są nośnikiem smaku, rozpuszczalnikiem dla witamin, źródłem energii – dla mnie takim produktem, szczególnie w naszej strefie klimatycznej, jest olej rzepakowy.
Olej rzepakowy lubię za to, że jest produkowany lokalnie i nie musi być transportowany tysiące kilometrów. Co poza tym?
- rafinowany (czyli ten szeroko dostępny w sklepach) ma wysoką temperaturę spalania i można na nim bezpiecznie smażyć
- ma neutralny smak, można go stosować do potraw na słono i na słodko
- jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym tych z grupy omega-3
- ma korzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), pożądany w dietach wegetariańskiej i wegańskiej (które są bogate zwłaszcza w omega-6)
- zawiera witaminy E i K oraz sterole roślinne pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Więcej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziesz na stronie PokochajOlejRzepakowy.
Używam oleju rzepakowego każdego dnia i dlatego przyjęłam współpracę w kampanii na rzecz promowania oleju rzepakowego. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis z jego wykorzystaniem. Zapraszam!
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO. Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180g)
- 1 mały lub ½ większego pęczka szczypiorku
- ½ szklanki mąki pszennej (lub z ciecierzycy)
- ½ szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 2 łyżki sosu sojowego
- po ⅓ łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki w proszku
- 5 łyżek oleju rzepakowego (2 łyżki do masy i 3 łyżki do smażenia)
- do podania: sos sriracha lub ketchup, świeże warzywa (np. pokrojona w słupki marchewka lub papryka)
Instrukcje
-
Kostkę tofu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej szmatki kuchennej. Ścieramy na dużych oczkach tarki.
-
Szczypiorek myjemy i siekamy. Obrane imbir i czosnek ścieramy na małych oczkach tarki.
-
W misce mieszamy mąkę z wodą, olejem rzepakowym, sos sojowym, imbirem, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy starte tofu i szczypiorek, mieszamy.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Nakładamy po 1 łyżce masy, spłaszczamy delikatnie. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Przewracając je na drugą stronę i zdejmując z patelni warto użyć dwóch łopatek kuchennych.
-
Placuszki polecam polać sosem - srirachą albo keczupem i podać ze świeżymi warzywami (np. pokrojoną papryką, słupkami marchewki, rzodkiewką). Smacznego!
Beznadziejny przepis. Placki się nie ścięły. Powstała breja, która w ogóle nie chciała się ze sobą połączyć w jeden placek.
Przykro mi słyszeć, że przepis się u Ciebie nie sprawdził. Mam taki trop, że tofu mogło być nieco bardziej wodniste i masa wyszła za rzadka. W takich przypadkach należy dodać więcej mąki, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. I jeśli chodzi o wegańskie placki – zawsze zalecam nakładanie na patelnię dosłownie po 1 łyżce masy (1 placuszek = 1 łyżka masy). Takie małe placki lepiej się wysmażają, łatwiej się je przewraca i są smaczniejsze niż duże, miękkie placki. Pozdrawiam!
Cześć, zmodyfikowałam przepis i dodałam zamiast wody jako i jest git. Pozdrawiam
Hej, dzięki za komentarz, mam nadzieję że będzie pomocny zwłaszcza dla osób które używają jajek. A jeśli czytelnik jajek nie używa, a boi się problemów z konsystencją czy smażeniem – polecam użyć mąki z ciecierzycy! Pozdrawiam!