Azjatyckie placki z tartym tofu

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Są takie składniki w kuchni, za których wykorzystywaniem przemawia wiele powodów.
Należą do nich warzywa, zwłaszcza sezonowe i lokalne. Strączki. Pełnoziarniste produkty zbożowe. Zielenina. A z kategorii tłuszczy – które są nośnikiem smaku, rozpuszczalnikiem dla witamin, źródłem energii – dla mnie takim produktem, szczególnie w naszej strefie klimatycznej, jest olej rzepakowy.

Olej rzepakowy lubię za to, że jest produkowany lokalnie i nie musi być transportowany tysiące kilometrów. Co poza tym?

  • rafinowany (czyli ten szeroko dostępny w sklepach) ma wysoką temperaturę spalania i można na nim bezpiecznie smażyć
  • ma neutralny smak, można go stosować do potraw na słono i na słodko
  • jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym tych z grupy omega-3
  • ma korzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), pożądany w dietach wegetariańskiej i wegańskiej (które są bogate zwłaszcza w omega-6)
  • zawiera witaminy E i K oraz sterole roślinne pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi

Więcej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziesz na stronie PokochajOlejRzepakowy.

Używam oleju rzepakowego każdego dnia i dlatego przyjęłam współpracę w kampanii na rzecz promowania oleju rzepakowego. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis z jego wykorzystaniem. Zapraszam!

Materiał reklamowy we współpracy z PSPO. Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Porcje 1-2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180g)
  • 1 mały lub ½ większego pęczka szczypiorku
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub z ciecierzycy)
  • ½ szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po ⅓ łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki w proszku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (2 łyżki do masy i 3 łyżki do smażenia)
  • do podania: sos sriracha lub ketchup, świeże warzywa (np. pokrojona w słupki marchewka lub papryka)

Instrukcje

  • Kostkę tofu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej szmatki kuchennej. Ścieramy na dużych oczkach tarki.

    Azjatyckie placki z tartym tofu

  • Szczypiorek myjemy i siekamy. Obrane imbir i czosnek ścieramy na małych oczkach tarki.

    Azjatyckie placki z tartym tofu

  • W misce mieszamy mąkę z wodą, olejem rzepakowym, sos sojowym, imbirem, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy starte tofu i szczypiorek, mieszamy.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Nakładamy po 1 łyżce masy, spłaszczamy delikatnie. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Przewracając je na drugą stronę i zdejmując z patelni warto użyć dwóch łopatek kuchennych.

    Azjatyckie placki z tartym tofu

  • Placuszki polecam polać sosem - srirachą albo keczupem i podać ze świeżymi warzywami (np. pokrojoną papryką, słupkami marchewki, rzodkiewką). Smacznego!

    Azjatyckie placki z tartym tofu

Komentarze:

  1. Beznadziejny przepis. Placki się nie ścięły. Powstała breja, która w ogóle nie chciała się ze sobą połączyć w jeden placek.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Przykro mi słyszeć, że przepis się u Ciebie nie sprawdził. Mam taki trop, że tofu mogło być nieco bardziej wodniste i masa wyszła za rzadka. W takich przypadkach należy dodać więcej mąki, aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę. I jeśli chodzi o wegańskie placki – zawsze zalecam nakładanie na patelnię dosłownie po 1 łyżce masy (1 placuszek = 1 łyżka masy). Takie małe placki lepiej się wysmażają, łatwiej się je przewraca i są smaczniejsze niż duże, miękkie placki. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close