Botwinka z soczewicą (i ziemniaczki z koperkiem)

Kategorie specjalne

W prostocie siła! A młode ziemniaczki z koperkiem to rzecz kultowa i prosta zarazem. Nie potrzeba im niczego oprócz chlustu oliwy, szczypty soli, pieprzu i posiekanego koperku, by dopieścić się kulinarnie.

Do ziemniaczków wiosenną i wczesnoletnią porą idealnie pasuje botwinka. Przygotowana z dodatkiem roślinnego źródło białka – soczewicą, garścią przypraw, mleczkiem kokosowym. Aromatyczna, a zaraz nie przekombinowana.

Zapraszam na przepis. A jeśli szukacie innych przepisów na botwinkę, to zapraszam po dużo więcej!

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 średni pęczek botwinki
  • 125g czerwonej soczewicy (¼ standardowego opakowania, ok. ¾ szklanki)
  • 1 mała cebulka lub ½ średniej cebuli
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala (albo ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki mielonej kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru) ALBO ew. 2 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • opcjonalnie: 1-2 liście laurowe, 1-2 liście kaffiru, ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ¼-⅓ puszki mleczka kokosowego - najlepiej gęstej śmietanki kokosowej albo 5 łyżek kokosowej śmietanki do gotowania
  • 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 500-600g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • ¼ pęczka koperku

Instrukcje

  • Ziemniaczki zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy do miękkości, u mnie zajęło to niecałe 30 minut. Jeśli mamy niewielkie, zwłaszcza młode ziemniaczki - gotujemy je w całości, w mundurkach, uprzednio wyszorowane.
  • Czerwoną soczewicę gotujemy około 15-18 minut na niewielkim gazie, pilnujemy, żeby się nie rozgotowała.
  • Botwinkę myjemy dokładnie pod wodą - zwracamy uwagę, żeby umyć zarówno małe buraczki, łodygi, jak i liście, które bywają zapiaszczone. Buraczki odkrajamy, jeśli są wystarczająco duże, by je obrać obieraczką - obieramy, i kroimy w cieniutkie plasterki. Łodygi i liście botwinki siekamy, ale oddzielamy od siebie - twarde łodygi oddzielmy od miękkich, zielonych liści. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę i plasterki buraczków. Opcjonalnie dodajemy liście laurowe i liście kaffiru. Smażymy mieszając przez 3 minuty. Dorzucamy pokrojone łodygi botwinki oraz czosnek, smażymy 3 minuty.
  • Na patelnię wsypujemy przyprawy - albo mieszankę garam masala albo kumin, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir w proszku. Dosypujemy słodką paprykę w proszku, opcjonalnie szczyptę ostrej papryki w proszku, sól, pieprz. Dolewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy.
  • Na patelnię dodajemy posiekane zielone liście botwinki, mieszamy przez chwilę. Dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy. A na koniec dodajemy mleczko kokosowe albo śmietankę kokosową i mieszamy.
  • Botwinkę z soczewicą podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polanymi oliwą, posypanymi solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close