Kotlety z grochu
Wegańskie kotlety z łatwo dostępnych, tanich w naszym kraju składników – grochu łuskanego i kaszy jaglanej. Z przyprawami i koperkiem.
Świetne jako białkowy dodatek do obiadu w polskim stylu – z ziemniaczkami, oraz surówką, tartymi buraczkami czy mizerią.
Składniki
- 250g połówek grochu przed ugotowaniem
- 50g kaszy jaglanej przed ugotowaniem (150g po ugotowaniu)
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki (pszenna, kukurydziana lub jaglana) albo bułki tartej
- 3 łyżki bułki tartej, tempury albo mąki kukurydzianej do obtoczenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu ziołowego albo ziół prowansalskich
- po ⅔ łyżeczki: soli, pieprzu
- 2 łyżki oleju do masy na kotlety + kilka łyżek do smażenia
- 1 mały pęczek koperku lub ½ większego
Instrukcje
-
Groch gotujemy na średniej mocy palnika przez 35 minut. Kaszę jaglaną gotujemy na niewielkiej mocy palnika ok. 15 minut, odsączamy na sitku. Studzimy.
-
Ostygnięty groch i kaszę, obrane ząbki czosnku, sos sojowy, przyprawy i 2 łyżki oleju blendujemy (masa nie musi być idealnie gładka). Do masy dodajemy 4 łyżki mąki (lub bułki tartej) i mieszamy. Dodajemy umyty i posiekany koperek i ponownie mieszamy.
-
Nabieramy zwilżonymi rękoma porcję masy, formujemy z niej kotleta o grubości ok. 1,5cm. Kotlety obtaczamy delikatnie w bułce tartej (można użyć w zamian mąki kukurydzianej lub tempury) posypanej na talerzu.
-
Kotlety smażymy na kilku łyżkach oleju na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) po 3 minuty z każdej strony. Przewracamy za pomocą dużej plastikowej łopatki albo ostrożnie za pomocą dwóch drewnianych łopatek.
-
Usmażone kotlety polecam podawać z gotowanymi ziemniaczkami (albo kaszą) i warzywami (ugotowaną marchewką albo fasolką szparagową, sałatką ze świeżych warzyw, colesławem albo kiszonkami). Można nimi też oczywiście nadziać bułkę i zrobić burgera. Smacznego!