Najprostszy buddha bowl

Idealny posiłek na upały: nie wymaga stania przy garach, można go zjeść na zimno, jest orzeźwiający. Procedura przygotowania jest dziecinnie prosta: kaszę lub ryż gotujemy. Warzywa kroimy w słupki, a tofu w kosteczkę. Układamy wszystko w miseczce. Najważniejszy jednak jest sos!

Idealny sos do buddha bowl jest kremowy, lekko słodki, odpowiednio słony i kwaśny. Ja zazwyczaj przygotowuję sos z tahini (pasta ze zmielonego sezamu, kupicie ją bez trudu w większych sklepach, także dyskontach), ale można użyć też masła orzechowego. Mieszamy je z wodą, sokiem z cytryny, syropem klonowym, czosnkiem i solą.

Do czegokolwiek nie dodacie takiego sosu, zmienia się w złoto.

Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na wegański obiad, polecam proste curry lub tofu-kotleta. Jeśli szukasz przepisów na bezwysiłkowy obiad na upał, sprawdź makaron z pesto szpinakowym. A jeśli szukasz więcej inspiracji na buddle bowl, możesz też zrobić bowl z brokułem, ze szparagami i botwinką, lub z brukselką i tofu.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 kostka tofu (wędzone lub naturalne, 180g)
  • 150g ryżu/kaszy bulgur/kuskus
  • 1 średni ogórek (ok. 150g)
  • 1 średnia marchewka (ok. 150g)
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • do podania: sezam, garść szczypiorku lub świeża kolendra, sriracha
  • Sos:
  • 2 łyżki tahini (albo masła orzechowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/cukru
  • 1 mały ząbek czosnku (można pominąć, albo użyć ⅓ łyżeczki czosnku w proszku)
  • 3-4 łyżki wody
  • ⅓ łyżeczki soli

Instrukcje

  • Ryż (lub kaszę) gotujemy. Tofu kroimy w kosteczkę. Marchew i ogórka obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę kroimy na cienkie paseczki.
  • Tahini (albo masło z orzechów ziemnych, nerkowców albo migdałowe), sok z cytryny (lub limonki), syrop klonowy (lub cukier), malutki ząbek czosnku, 3 łyżki wody i ⅓ łyżeczki soli blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. Sos możesz zmieszać/ubić za pomocą widelca - wówczas użyj czosnku w proszku.
  • Ugotowany ryż (u mnie brązowy), pokrojone w kosteczkę tofu (u mnie wędzone) i warzywa układamy w niewielkiej miseczce. Sos wlewamy do mini miseczki i podajemy z bowlem albo wlewamy go wprost do bowla. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, sezamem, dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!

Komentarze:

  1. Angelika says:

    A masło orzechowe to słone?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Ja używam niesolonego, kupuję „budżetowo” masło orzechowe 100% w słojach po 900g od Krukam.
      Solone też może być, wtedy warto zrezygnować z części soli z przepisu :).

  2. Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona. Super połączenie!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć! Lato to super pora na takie bowle, warzywa smakują najlepiej, i taka świeżyzna i dania na zimno dobrze wchodzą :). Pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close