Ostry dip z batata
Aksamitny, słodko-ostry, lekko ciągnący dip z batata.
Smakuje obłędnie z maczanym w nim pieczywem (koniecznie jeszcze ciepłym lub ugrillowanym), nachosami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (marchewka, seler naciowy, ogórek, cukinia, papryka) lub w roli sosu do pizzy czy zapiekanki.
Składniki
- 1 większy batat lub 2 małe
- 2 średnie ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków drożdżowych*
- 4 łyżki oliwy (ok. 1/4 szklanki)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli (można użyć czarnej soli Kala Namak, ale nie jest to konieczne)
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
- 1/2-1 łyżeczka sosu sriracha lub 1/4-1/2 łyżeczki chilli w proszku lub w płatkach (u mnie 1 łyżeczka sosu sriracha, która sprawiła że dip był ostry)
Instrukcje
-
Bataty przez około 30 minut pieczemy w skórce w całości lub w połówkach w ok. 180°C lub gotujemy na parze do miękkości.
-
Czekamy aż bataty lekko się wystudzą, po czym zdzieramy z nich skórkę lub wydrążamy środek łyżką ze skórki.
-
Bataty i resztę składników umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.
Zachowania te wynikają z wygody, oszczędności czasu oraz dbałości
o portfel.
My web page – pozycjonowanie stron www W usa