Ostry dip z batata

Kategorie specjalne

Aksamitny, słodko-ostry, lekko ciągnący dip z batata.

Smakuje obłędnie z maczanym w nim pieczywem (koniecznie jeszcze ciepłym lub ugrillowanym), nachosami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (marchewka, seler naciowy, ogórek, cukinia, papryka) lub w roli sosu do pizzy czy zapiekanki.

Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1 większy batat lub 2 małe
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych*
  • 4 łyżki oliwy (ok. 1/4 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli (można użyć czarnej soli Kala Namak, ale nie jest to konieczne)
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
  • 1/2-1 łyżeczka sosu sriracha lub 1/4-1/2 łyżeczki chilli w proszku lub w płatkach (u mnie 1 łyżeczka sosu sriracha, która sprawiła że dip był ostry)

Instrukcje

  • Bataty przez około 30 minut pieczemy w skórce w całości lub w połówkach w ok. 180°C lub gotujemy na parze do miękkości.
  • Czekamy aż bataty lekko się wystudzą, po czym zdzieramy z nich skórkę lub wydrążamy środek łyżką ze skórki.
  • Bataty i resztę składników umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.

Komentarze:

  1. Zachowania te wynikają z wygody, oszczędności czasu oraz dbałości
    o portfel.

    My web page – pozycjonowanie stron www W usa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close