udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najprostszy kotlet z tofu

Czasem robię coś „na szybko”.  Wydaje mi się, że to nic wyszukanego, że może nawet nie warto spisywać przepisu, że to taki banał. Ale może potrzebujecie i cenicie takie przepisy? Bo prostota i szybkość wykonania są w domowej kuchni według mnie kluczowe. A proporcje i receptura sprawdzona przez kogoś mogą zachęcić do jej powtórzenia i zaoszczędzają własny czas :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu 180-200g (naturalne lub wędzone)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (może być też ostra albo wędzona)
1 łyżka wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

1
Na płaski talerz wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę syropu z agawy/klonowego, 1 łyżkę wody i ½ łyżeczki słodkiej (albo ostrej/wędzonej) papryki w proszku, mieszamy widelcem. Tofu kroimy wzdłuż na dwa płaskie plastry i kładziemy na talerz, wsmarowujemy marynatę w tofu, przekręcamy tofu na drugą stronę, żeby dokładnie pokryło się marynatą. Tofu marynujemy minimum 10 minut, możemy je zostawić w marynacie na noc albo na kilka godzin.
2
W innym płaskim talerzu wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, rozprowadzamy ją po dnie. Na mąkę kukurydzianą kładziemy zamarynowane tofu, dociskamy, następnie przewracamy na drugą stronę, posypujemy mąką z boku talerza, aby tofu pokryło się mąką.
3
Na patelni na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy plastry tofu i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i surówką/warzywami jako “kotlet” do obiadu, albo nadziewamy takim tofu-kotletem kanapkę. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:
Tagi:
    • Joanna
    • 13 października 2020
    Odpowiedz

    Tak, potrzebujemy! Nigdy nic nie komentuję, ale nie mogę się nadziwić że na tak świetnym blogu jest tak cicho. Odkąd zaczęłam ograniczać spożywanie mięsa, zaglądam tu bardzo często. Pozdrawiam

      • mlenarciak
      • 21 października 2020
      Odpowiedz

      Jak miło mi to słyszeć! Dzięki Asiu.
      Jeśli chętnie zobaczyłabyś tu przepisy z jakiś konkretnych składników lub na konkretne okazje, jeśli masz z czymś trudność, jeśli mogę Ci jakoś pomóc w wegetarianizmie/weganizmie – pisz sugestie, pytaj o poradę, dawaj znać. Jestem do dyspozycji i otwarta :)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode