Makaron z paseczkami marchewki, cukinii i tofu
Lekki, azjatycki makaron z warzywami pokrojonymi na kształt paseczków. Dopracowana do perfekcji receptura na wegański stir-fry.
Składniki
- 200-250g makaronu typu azjatyckiego (ryżowy lub pszenny)
- 1 kostka tofu (naturalne lub wędzone)
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ¾ kciuka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
- ½ łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki oleju do smażenia, sezamowego albo rzepakowego
- do podania: garść szczypiorku, posiekane prażone niesolone orzeszki ziemne
Instrukcje
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą na sitku.
-
Przygotowujemy warzywa: marchewkę i cukinię myjemy, czosnek i imbir obieramy, marchewkę obieramy. Marchewkę “tniemy” na paseczki za pomocą tzw. spiralizera do warzyw. To samo robimy z (nieobraną) cukinią. Jeśli nie masz spiralizera do warzyw, możesz warzywa przerobić na paski za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę.
-
Na patelni/w woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy paseczki marchewki, smażymy 3 minuty. Marchewkę zgarniamy na boki i wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy na niego imbir i czosnek, po chwili mieszamy je z marchewką. Ponownie warzywa zgarniamy na boki, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy tofu i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy paseczki cukinii i smażymy całość 2-3 minuty. Wlewamy sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy, mieszamy.
-
Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, wlewamy ½ szklanki wody, mieszamy całość. Na patelnię/woka dodajemy makaron i mieszamy całość. Podając danie posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie posiekanymi drobno prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
Wspaniałe, proste i z łatwo dostępnych składników :))
Miło mi to słyszeć! Dzięki za wiadomość, pozdrawiam cieplutko :).
Cudo ! dzis zrobione, pyszne i łatwe a smak rewelacyjny ! Z pewnoscią do tego dania powrócę 🙂
Cześć Iza, bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz, pozdrawiam :).