Makaron z paseczkami marchewki, cukinii i tofu

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Lekki, azjatycki makaron z warzywami pokrojonymi na kształt paseczków. Dopracowana do perfekcji receptura na wegański stir-fry.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200-250g makaronu typu azjatyckiego (ryżowy lub pszenny)
  • 1 kostka tofu (naturalne lub wędzone)
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ¾ kciuka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia, sezamowego albo rzepakowego
  • do podania: garść szczypiorku, posiekane prażone niesolone orzeszki ziemne

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą na sitku.
  • Przygotowujemy warzywa: marchewkę i cukinię myjemy, czosnek i imbir obieramy, marchewkę obieramy. Marchewkę “tniemy” na paseczki za pomocą tzw. spiralizera do warzyw. To samo robimy z (nieobraną) cukinią. Jeśli nie masz spiralizera do warzyw, możesz warzywa przerobić na paski za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę.
  • Na patelni/w woku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy paseczki marchewki, smażymy 3 minuty. Marchewkę zgarniamy na boki i wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy na niego imbir i czosnek, po chwili mieszamy je z marchewką. Ponownie warzywa zgarniamy na boki, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy tofu i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy paseczki cukinii i smażymy całość 2-3 minuty. Wlewamy sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy, mieszamy.
  • Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, wlewamy ½ szklanki wody, mieszamy całość. Na patelnię/woka dodajemy makaron i mieszamy całość. Podając danie posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie posiekanymi drobno prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

    Makaron z paseczkami marchewki, cukinii i tofu

Komentarze:

  1. Wspaniałe, proste i z łatwo dostępnych składników :))

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć! Dzięki za wiadomość, pozdrawiam cieplutko :).

  2. Cudo ! dzis zrobione, pyszne i łatwe a smak rewelacyjny ! Z pewnoscią do tego dania powrócę 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Iza, bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz, pozdrawiam :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close