Makaron ze szparagami i sosem groszkowym
Wiosenny wegański makaron z kremowym groszkowym sosem na bazie śmietanki sojowej i szparagami. Idealnie doprawiony, cieszy wszystkie zmysły!
Składniki
- 300g makaronu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 225-250g mrożonego zielonego groszku (½ opakowania)
- garść świeżej kolendry, bazylii lub szczypiorku
- 250ml śmietanki sojowej (albo podobna ilość mleczka kokosowego)
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, oregano
- po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki/płatków chili, kurkumy
- opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych
Instrukcje
-
Zielony groszek gotujemy około 5 minut. Odcedzamy, a wodę z gotowania groszku zachowujemy do ugotowania szparagów. Szparagi myjemy, odcinamy od nich zdrewniałe końcówki (około ¼-⅓ długości), kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi za wyjątkiem górnych części (główek) wrzucamy do gotowania na 5 minut, po tym czasie wrzucamy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Alternatywnie szparagi możemy podsmażyć na 2 łyżkach oleju do zmięknięcia.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Ugotowany groszek (1 garść można odłożyć na bok do dekoracji dania na talerzu) wsypujemy do naczynia do blendowania raz z przyprawami (sól, pieprz, oregano, ostra papryka lub płatki chili), świeżą kolendrą lub bazylią lub szczypiorkiem. Zalewamy je śmietanką sojową, opcjonalnie dodajemy płatki drożdżowe i blendujemy na sos.
-
Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy z ugotowanymi (lub podsmażonymi) szparagami, posypujemy odłożonym groszkiem, dekorujemy listkami kolendry lub bazylii, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!