Majowy niedzielny obiad ze szparagami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Wegański niedzielny obiad w szczycie maja może wyglądać tak: młode ziemniaki z przysmażoną cebulką, szparagi z czosnkiem i tofu na pierzynce.

Porcje 2
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1 duży pęczek szparagów (500g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po szczypcie: soli, pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 450-500g młodych ziemniaków
  • ½ cebuli
  • ⅓ łyżeki soli, ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 kostka tofu (180g, naturalne, wędzone lub z bazylią)
  • po ⅓ łyżeczki: soli, kurkumy, słodkiej papryki
  • 2 łyżki wegaskiego majonezu albo jogurtu kokosowego
  • 2 plasterki cytryny
  • 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowego)

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy, większe sztuki kroimy na połówki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je 20-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, do miękkości.

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

  • Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki w ok. ¼ długości. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy szparagi i smażymy 4 minuty. Do szparagów dodajemy czosnek i po szczypcie soli i pieprzu. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, do zezłocenia czosnku, szparagi przekładamy na talerze.

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy 5 minut do zarumienienia, wsypujemy sól i wędzoną paprykę, smażymy jeszcze 2 minuty. Zasmażaną cebulą posypujemy ugotowane ziemniaki podane na talerzu.

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kostkę tofu kroimy na 2 plastry, plastry wrzucamy na patelnię, smażymy 2 minuty. Tofu z wierzchu posypujemy połową kurkumy, słodkiej papryką i soli. Przewracamy na drugą stronę, posypujemy resztą przypraw, smażymy 2 minuty.

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

  • Składamy całość dania: na talerze wykładamy ugotowane młode ziemniaki i posypujemy przysmażoną cebulką, usmażone szparagi z czosnkiem, posypane dodatkowo posiekanym szczypiorkiem, obok warzyw na talerzach rozsmarowujemy po 1 łyżce wegańskiego majonezu lub jogurtu kokosowego - na majonez/jogurt kładziemy plaster usmażonego tofu, na którym kładziemy plasterek cytryny.

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

  • Smacznego i na zdrowie!

    Majowy niedzielny obiad ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close