Burger grubas z pieczoną kalarepą
Kalarepa w burgerze? Wegańskim? Nieco ekscentryczny pomysł, ale w praktyce sprawdził się znakomicie. Sekret tkwi w marynacie i pieczeniu!
Składniki
- 2 lub 3 bułki
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 średnia/większa kalarepa
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego (polecam ciemny)
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
- 1 łyżka sosu/octu balsamicznego
- 1 łyżeczka przyprawy do gryosa/kurczaka lub pieprzu ziołowego
- kilka liści sałaty
- 1 większy pomidor
- 3 łyżki hummusu lub pasty do pieczywa
- keczup
Instrukcje
-
Kalarepę myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Plastry obieramy za pomocą obieraczki. Plastry kalarepki nacinamy lekko w kratkę (żeby lepiej wniknął w nie sos). Można to zrobić, kładąc 2 pałeczki azjatyckie po bokach plastra kalarepy, i nacinając plaster - pałeczki chronią przed wbiciem się noża głęboko i przekrojeniem plastra kalarepy.
-
Tofu kroimy cienko, można to zrobić za pomocą bocznej części tarki do warzyw.
-
W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki sosu/marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, syrop z agawy, sos balsamiczny i przyprawę do gyrosa.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Na blaszce rozkładamy plastry kalarepy i plasterki tofu (plasterki tofu mogą na siebie nachodzić). Pokrywamy je sosem, rozsmarowujemy sos. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
-
Bułki smarujemy z jednej strony hummusem, z drugiej keczupem. Liście sałaty myjemy, pomidora myjemy i kroimy w plasterki.
-
Na dolnej części bułki układamy kolejno: plaster sałaty, plaster kalarepy, garść plastrów tofu, pomidora, znów plaster kalarepy, sałatę i górną część bułki, przyciskamy mocno. Powtarzamy proces z resztą bułek i składników. Smacznego i na zdrowie!
Witam! Nie wiedziałam, że taka smaczna jest pieczona kalarepa. Bardzo polecam i serdecznie pozdrawiam autorkę bloga.
Cześć Marta! Bardzo miło mi to słyszeć, ja sama wolę kalarepę smażoną lub pieczoną niż świeżą. Mam nadzieję, że przepis pomógł Ci się bardziej polubić z tym warzywem :). Pozdrawiam cieplutko!