Makaron orzo w sosie pomidorowym

Esencjonalne danie z makaronem orzo w roli głównej. Makaron w kształcie przypominającym ryż przygotujemy podobnie do risotto – gotując go na patelni z dodatkiem bulionu. Mocno pomidorowy, świetnie przyprawiony, z ciekawymi dodatkami.
Składniki
- 350g makaronu orzo (makaron pszenny z wyglądu przypominający ryż)
- 750ml bulionu (3 szklanki) lub tyle samo wody+2 łyżki pasty bulionowej
- 700ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cukinia
- 1 bakłażan (albo 2 papryki)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- po ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, bazylii, oregano, pieprzu ziołowego, soli, pieprzu
- ⅓ łyżeczki cynamonu (można pominąć)
- do podania opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, oliwki bez pestek
- Prażona ciecierzyca:
- 400g ciecierzycy (ze słoika lub domowo gotowanej, z ok. 160g suchej ciecierzycy)
- 1 łyżka oliwy
- po ½ łyżeczki: słodkiej papryki, wędzonej papryki, cukru, soli
- 1-2 łyżki octu balsamiczonego lub sosu sojowego
Instrukcje
-
Kroimy warzywa: cebulę w kosteczkę, bakłażana w niewielką kostkę, cukinię podobnie.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana i smażymy przez 2 minuty (bez mieszania), mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Bakłażana zgarniamy na boki, na środek dolewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Bakłażana i cukinię przesypujemy do miski.
-
Na tą samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę (albo drobno pokrojony lub starty na tarce) czosnek oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy.
-
Na patelnię wsypujemy makaron orzo i wlewamy passatę pomidorową, mieszamy. Dolewamy 500ml bulionu (lub wody z bulionem w paście), mieszamy porządnie. Wsypujemy przyprawy: słodką paprykę, bazylię, oregano, pieprz ziołowy, sól i pieprz. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy moc palnika (u mnie piątka w 9-stopniowej skali) i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy resztę bulionu (250ml) i zostawiamy na kolejne 7-10 minut po pokrywką. Sprawdzamy, czy makaron orzo zmiękł tj. Ugotował się, jeśli nie - dajemy mu jeszcze kilka minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy prażoną ciecierzycę. Uwaga: możesz pominąć ten krok i wrzucić ciecierzycę oraz przyprawy do niej na patelnię wtedy, kiedy makaron orzo jest już miękki. Jeśli chcesz przygotować prażoną ciecierzycę: rozgrzej 1 łyżkę oliwy na czystej patelni, wrzuć ciecierzycę oraz przyprawy, wlej ocet lub sos balsamiczny i smaż przez 3 minuty, po czym wyłącz palnik.
-
Na patelnię z sosem orzo dodajemy usmażone wcześniej cukinię i bakłażana, mieszamy.
-
Serwując danie najpierw wyłóż do miski orzo w sosie pomidorowym z warzywami, z wierzchu wsyp trochę uprażonej ciecierzycy (możesz też całkiem ją zmieszać z makaronem, zwłaszcza jeśli odgrzewasz danie), dodaj na wierzch kilka oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Ależ to jest pyszne 😋
Cześć Mirka! Bardzo miło mi to słyszeć :D! Pozdrawiam :)!