Szybki kuskus z cukinią i tofu
Zdrowy, zbilansowany obiad w 15 minut – czy to wykonalne? Z pomocą 1) kuskusu, którego nie trzeba gotować, a wystarczy zalać wrzątkiem, 2) cukinii, która szybko mięknie podsmażona na patelni, i 3) tofu, które wystarczy pokroić i lekko podsmażyć – bez problemu da się zrobić. Do tego podsmażony letni pomidorek i garść posiekanej zieleniny, i danie gotowe.
Pamiętajcie, że od sierpnia trwa sezon na cukinię, w sierpniu i wrześniu jest najtańsza i najlepsza. Korzystajmy!
Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na wegański obiad, polecam proste curry lub tofu-kotleta. Jeśli szukasz przepisów na bezwysiłkowy obiad na upał, sprawdź makaron z pesto szpinakowym lub prostego buddha bowla. A jeśli lubisz zestawienie tofu i cukinii, koniecznie sprawdź mój kultowy przepis na tofu z cukinią rach-ciach.
Składniki
- 150g kaszy kuskus (½ standardowego opakowania)
- 1 kostka tofu (180g)
- 1 cukinia (ok. 300g)
- 1 nieco większy pomidor (200g) albo ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju (rzepakowy, oliwa lub sezamowy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru (polecam trzcinowy, muscovado lub kokosowy)
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (lub przyprawy chińskiej lub curry)
- opcjonalne doprawienie: po ⅓ łyżeczki soli, ostrej papryki, kurkumy
- do podania: 1 łyżka sezamu, garść posiekanych listków bazylii (lub szczypiorek lub kolendra)
Instrukcje
-
Zagotowujemy wodę do zalania kuskusu. Kuskus zalewamy wrzątkiem w misce lub garnku 1cm ponad poziom kaszy i odstawiamy na 5 minut.
-
Cukinię myjemy kroimy na kawałki. Tofu kroimy w kostkę. Pomidora kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 2-3 minuty. Cukinię przesuwamy na boki i wsypujemy czosnek i tofu, zalewamy je sosem sojowym i smażymy 2 minuty.
-
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, wsypujemy przyprawy: przyprawę pięciu smaków (lub przyprawę kuchni chińskiej, albo łatwo dostępną przyprawę curry), cukier i opcjonalnie dodatkowe przyprawy (kurkumę, sól, ostrą paprykę). Mieszamy całość i smażymy całość przez 2-3 minuty, pomidor zacznie się rozpadać i połączy wszystkie składniki.
-
Na patelnię wsypujemy namoczony we wrzątku kuskus (wcześniej sprawdzamy, czy jest odpowiednio miękki, czy się “ugotował” we wrzątku) i mieszamy całość. Danie podajemy posypane sezamem i posiekaną bazylią (albo inną zieleniną). Smacznego!
świetny szybki i przepyszny pomysł na obiad! dzięki bardzo <3
Miło mi to słyszeć, super że przepis się przydał i że smakowało :). Pozdrawiam!
Czy może być wędzone tofu?
Cześć Karola! Jasne, w tym daniu będzie bardzo pasować ten rodzaj tofu :). Pozdrawiam!