Szybki kuskus z cukinią i tofu

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Zdrowy, zbilansowany obiad w 15 minut – czy to wykonalne? Z pomocą 1) kuskusu, którego nie trzeba gotować, a wystarczy zalać wrzątkiem, 2) cukinii, która szybko mięknie podsmażona na patelni, i 3) tofu, które wystarczy pokroić i lekko podsmażyć – bez problemu da się zrobić. Do tego podsmażony letni pomidorek i garść posiekanej zieleniny, i danie gotowe.

Pamiętajcie, że od sierpnia trwa sezon na cukinię, w sierpniu i wrześniu jest najtańsza i najlepsza. Korzystajmy!

Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na wegański obiad, polecam proste curry lub tofu-kotleta. Jeśli szukasz przepisów na bezwysiłkowy obiad na upał, sprawdź makaron z pesto szpinakowym lub prostego buddha bowla. A jeśli lubisz zestawienie tofu i cukinii, koniecznie sprawdź mój kultowy przepis na tofu z cukinią rach-ciach.

 

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 150g kaszy kuskus (½ standardowego opakowania)
  • 1 kostka tofu (180g)
  • 1 cukinia (ok. 300g)
  • 1 nieco większy pomidor (200g) albo ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy, oliwa lub sezamowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru (polecam trzcinowy, muscovado lub kokosowy)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (lub przyprawy chińskiej lub curry)
  • opcjonalne doprawienie: po ⅓ łyżeczki soli, ostrej papryki, kurkumy
  • do podania: 1 łyżka sezamu, garść posiekanych listków bazylii (lub szczypiorek lub kolendra)

Instrukcje

  • Zagotowujemy wodę do zalania kuskusu. Kuskus zalewamy wrzątkiem w misce lub garnku 1cm ponad poziom kaszy i odstawiamy na 5 minut.
  • Cukinię myjemy kroimy na kawałki. Tofu kroimy w kostkę. Pomidora kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 2-3 minuty. Cukinię przesuwamy na boki i wsypujemy czosnek i tofu, zalewamy je sosem sojowym i smażymy 2 minuty.
  • Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, wsypujemy przyprawy: przyprawę pięciu smaków (lub przyprawę kuchni chińskiej, albo łatwo dostępną przyprawę curry), cukier i opcjonalnie dodatkowe przyprawy (kurkumę, sól, ostrą paprykę). Mieszamy całość i smażymy całość przez 2-3 minuty, pomidor zacznie się rozpadać i połączy wszystkie składniki.
  • Na patelnię wsypujemy namoczony we wrzątku kuskus (wcześniej sprawdzamy, czy jest odpowiednio miękki, czy się “ugotował” we wrzątku) i mieszamy całość. Danie podajemy posypane sezamem i posiekaną bazylią (albo inną zieleniną). Smacznego!

Komentarze:

  1. świetny szybki i przepyszny pomysł na obiad! dzięki bardzo <3

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć, super że przepis się przydał i że smakowało :). Pozdrawiam!

  2. Czy może być wędzone tofu?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Karola! Jasne, w tym daniu będzie bardzo pasować ten rodzaj tofu :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close