Kasza z bakłażanem i wędzonym tofu

Podsuwam pomysł na zdrowe i smaczne, wegańskie danie obiadowe. Usmażony na rumiano bakłażan, papryka i tofu. Wszystko to skąpane w smakowitej mieszance przypraw, i wymieszane z jędrną kaszą pęczak (możesz użyć też innej kaszy).

Polecam serdecznie, zwłaszcza na późne lato i wczesną jesień – takie jedzenie rozgrzeje i doda energii w pierwsze chłodniejsze dni po wakacjach!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 100-150g kaszy pęczak lub innej (gryczana, jaglana, bulgur)
  • 1 kostka wędzonego tofu (180-200g)
  • 1 niewielki bakłażan lub ½ większego
  • 1 papryka (u mnie żółta)
  • 1 pomidor (albo ⅓-½ puszki pomidorów krojonych, albo 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki wody)
  • ½ dużej cebuli lub 1 mała cebula (u mnie czerwona, ale żółta też będzie ok.)
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅔ łyżeczki wędzonej papryki
  • po ½ łyżeczki: słodkiej papryki, ziół prowansalskich
  • po ¼ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki (można pominąć)
  • 5 łyżek oleju do smażenia (ja użyłam oleju z zalewy z suszonych pomidorów, gdybym jej nie miała użyłabym oleju rzepakowego)
  • opcjonalnie do podania: świeża bazylia lub natka pietruszki

Instrukcje

  • Kaszę gotujemy według instrukcji, ja kaszę pęczak gotowałam około 25 minut na niewielkiej mocy palnika.
  • Warzywa myjemy i kroimy: cebulę w kosteczkę, bakłażana w 1cm kostkę, paprykę na kawałki, czosnek siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę.

    Kasza z bakłażanem i wędzonym tofu

  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy bakłażana. Smażymy 2 minuty, dolewamy 1 łyżkę oleju, smażymy 2 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i smażymy 1 minutę. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty.

    Kasza z bakłażanem i wędzonym tofu

  • Dorzucamy tofu, obsmażamy. Dorzucamy pomidora (albo pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy i wodę), czosnek oraz przyprawy, mieszamy całość i smażymy 2-3 minuty.

    Kasza z bakłażanem i wędzonym tofu

  • Usmażone warzywa z tofu mieszamy z ugotowaną kaszą. Danie można opcjonalnie posypać świeżą bazylią lub inną zieleniną. Smacznego!

    Kasza z bakłażanem i wędzonym tofu

Komentarze:

  1. Z tofu naturalnym też to danie wyjdzie? Niestety wędzone na ciepło to dla mnie zło wcielone 🙁

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Daria! Jak najbardziej wyjdzie :). Możesz ewentualnie dodać o 1/3 łyżeczki więcej wędzonej papryki. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close