Makaron z tofu i warzywami w sosie teryiaki

Kategorie specjalne

,

Czuję, że teraz jest idealny moment na takie dania. Składniki w barwach jesieni, glazurowaty słono-słodki sos teryiaki, i do tego pieczarki (grzyb, który można u nas dostać przez cały rok, ale mi jednak najlepiej smakuje jesienią).

Sos przyrządzamy z: sosu sojowego (smak słony), cukru (smak słodki), octu (smak kwaśny), mąki kukurydzianej (która zagęszcza, zlepia sos) i wody, doprawiamy imbirem i czosnkiem. Wszystkie te składniki umieszczamy w małym garnuszku i zagotowujemy, po czym zalewamy nim podsmażone warzywa i tofu. Całość wychodzi pyszna i zdecydowanie można eksperymentować z warzywami i rodzajem makaronu.

A jeśli kochacie kuchnie świata, zapraszam na inne przepisy z tej kategorii!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g makaronu soba albo innego podłużnego
  • 250g pieczarek (½ standardowego opakowania)
  • ½ brokuła
  • 2-3 cienkie marchewki
  • 2 kostki tofu (łącznie 360g)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ⅓ szklanki wody
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • do podania: sezam czarny i/lub biały

Instrukcje

  • Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Brokuła myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy i kroimy - małe pieczarki w ćwiartki, większe na więcej kawałków. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę i smażymy 3 minuty, po czym dorzucamy brokuła. Smażymy 5 minut. Warzywa zgarniamy na bok, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pieczarki. Pozwalamy im się podsmażyć na rumiano przez 2 minuty (nie mieszając), mieszamy i ponownie zostawiamy na 2 minuty. Dolewamy ostatnią łyżkę oleju i wsypujemy tofu. Zmniejszamy moc palnika na czas przygotowania sosu.
  • Do małego garnuszka dodajemy starte na tarce imbir i czosnek, wsypujemy cukier i mąkę kukurydzianą, wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i wodę. Sos zagotowujemy na średniej mocy palnika i gotujemy 3-4 minuty cały czas mieszając. Gorący sos wlewamy na patelnię z tofu i warzywami. Ma oblepić warzywa i tofu.
  • Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy całość. Przed podaniem danie warto posypać sezamem. Smacznego!

    Makaron z tofu i warzywami w sosie teryiaki

Komentarze:

  1. Dzień dobry
    Mam pytanie ,co robimy z octem ryżowym i olejem sezamowym ?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Magda! Dzięki za czujność, o ile instrukcja sosu pojawiła się nad przepisem, o tyle w kroku 4. rzeczywiście zabrakło informacji, że do sosu dodajemy też ocet ryżowy i olej sezamowy. Przepis już poprawiony, dziękuję i pozdrawiam! 🙂

      1. Pyszne danie. Bardzo dziękuję I pozdrawiam 🙂

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Miło mi to słyszeć, cieszę się że smakowało! Pozdrawiam 🙂

    2. Ja daje makaron z zupek chinskich. Przyprawy zctej zupki wyrzucam a daje sam makaron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close