Groch po chłopsku

Składniki

,

Kategorie specjalne

,

Białkowy element wegańskiego obiadu inspirowany tradycyjną polską kuchnią. Groch w sosie ze smażoną cebulką, przyprawami (m.in. majerankiem), roślinną śmietanką i opcjonalnie – z wegańskimi kiełbaskami.

Świetnie smakuje z ziemniakami i tartymi buraczkami albo z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Porcje 4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 250g grochu łuskanego (½ standardowego opakowania)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-7 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, słodkiej papryki, opcjonalnie kminu rzymskiego lub mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50-100ml roślinnej śmietanki lub mleczka kokosowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½-¾ szklanki wody
  • opcjonalnie: 2-4 kiełbaski roślinne (np. z boczniaków Dobra Kaloria czy sojowe)

Instrukcje

  • Groch (bez namaczania) wraz z 2-3 liśćmi laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości, ale tak aby jego ziarna nie rozpadały się - ja zazwyczaj gotuję go 35 minut na niewielkiej mocy palnika.

    Groch po chłopsku

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. Jeśli używamy roślinnych kiełbasek - kroimy je na grube plastry.

    Groch po chłopsku

  • Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika olej lub oliwę. Wrzucamy cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smażymy 5 minut, do zarumienienia. Dodajemy czosnek, przyprawy i opcjonalnie wegańskie kiełbaski, smażymy 4 minuty.

    Groch po chłopsku

  • Na patelnię dodajemy groch, mieszamy z cebulą i kiełbaskami. Wlewamy roślinną śmietankę, dodajemy musztardę. Dolewamy wody do konsystencji gęstego sosu/gulaszu, zmniejszamy moc palnika do niewielkiej i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy palnik.

    Groch po chłopsku

  • Groch po chłopsku polecam podawać z gotowanymi ziemniaczkami i surówką/warzywami albo z chlebem i kiszą kapustą/kiszonymi ogórkami.

    Groch po chłopsku

  • Smacznego!

    Groch po chłopsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close