Groch po chłopsku
Białkowy element wegańskiego obiadu inspirowany tradycyjną polską kuchnią. Groch w sosie ze smażoną cebulką, przyprawami (m.in. majerankiem), roślinną śmietanką i opcjonalnie – z wegańskimi kiełbaskami.
Świetnie smakuje z ziemniakami i tartymi buraczkami albo z chlebem i ogórkiem kiszonym.
Składniki
- 250g grochu łuskanego (½ standardowego opakowania)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, słodkiej papryki, opcjonalnie kminu rzymskiego lub mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 50-100ml roślinnej śmietanki lub mleczka kokosowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- ½-¾ szklanki wody
- opcjonalnie: 2-4 kiełbaski roślinne (np. z boczniaków Dobra Kaloria czy sojowe)
Instrukcje
-
Groch (bez namaczania) wraz z 2-3 liśćmi laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości, ale tak aby jego ziarna nie rozpadały się - ja zazwyczaj gotuję go 35 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. Jeśli używamy roślinnych kiełbasek - kroimy je na grube plastry.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika olej lub oliwę. Wrzucamy cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smażymy 5 minut, do zarumienienia. Dodajemy czosnek, przyprawy i opcjonalnie wegańskie kiełbaski, smażymy 4 minuty.
-
Na patelnię dodajemy groch, mieszamy z cebulą i kiełbaskami. Wlewamy roślinną śmietankę, dodajemy musztardę. Dolewamy wody do konsystencji gęstego sosu/gulaszu, zmniejszamy moc palnika do niewielkiej i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy palnik.
-
Groch po chłopsku polecam podawać z gotowanymi ziemniaczkami i surówką/warzywami albo z chlebem i kiszą kapustą/kiszonymi ogórkami.
-
Smacznego!