Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

Kategorie specjalne

Ciecierzyca skąpana w smażonych pomidorach, przyprawiona od serca, z dodatkiem szpinaku. To świetny pomysł na obiad lub kolację (podaj ją z makaronem, kaszą, ryżem albo po prostu pieczywem). A jeśli jesteś miłośnikiem szakszuki, to można ją uznać za jej roślinną (bezjajeczną) wersję.

Lubisz dania z sosem pomidorowym? Polecam Ci też indyjską chana masalę, fasolkę po bretońsku, kalafiora z ciecierzycą w aromatycznym sosie, francuskie ratatouille, albo makarony – z cukinią i papryką, z bobem, i oczywiście klasyczne, kultowe spaghetti tofu bolognese.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 400g ugotowanej ciecierzycy (1 duży słoik lub 170g suchej ciecierzycy przed ugotowaniem)
  • 4 średnie pomidory (ok. 600g)
  • 1 cebula czerwona lub żółta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100g świeżego szpinaku
  • przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu (możesz pominąć i dać więcej pieprzu ziołowego), 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowego)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓-½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 300-400g makaronu albo 250-300g kaszy lub ryżu (przed ugotowaniem) albo pieczywo
  • do podania: 2 garście posiekanej natki pietruszki albo świeżej bazylii, przyprawa za'atar do posypania

Instrukcje

  • Ugotuj makaron/kaszę/ryż, z którymi będziesz podawać danie. Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją 8-12h, po czym ugotuj do miękkości (ok. 1h).
  • Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w średnią kostkę. Szpinak umyj, a jeśli używasz pęczków szpinaku z bazarku (a nie pakowanego szpinaku) - odkrój łodygi, a duże liście posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż 3 minuty, pomieszaj. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę.
  • Na patelnię wsyp przyprawy: wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin i pieprz ziołowy, pieprz i sól, przemieszaj. Dolej 2 łyżki oliwy, zwiększ moc palnika do siódemki i wrzuć pokrojone pomidory i wsyp cukier. Smaż przez 4-5 minut mieszając.
  • Jeśli używasz ciecierzycy ze słoika/puszki - odsącz ją z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Zmniejsz moc palnika do szóstki i dorzuć ugotowaną, opłukaną ciecierzycę do pomidorów na 2-3 minuty. Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj z sosem i poczekaj 1-2 minuty aż nieco “zwiędnie”.
  • Ciecierzycę w pomidorach ze szpinakiem podawaj z makaronem, kaszą albo ryżem. Możesz ją też zjeść z dobrym pieczywem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close