udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegańska fasola po bretońsku

Dla tego dania warto moczyć białą fasolę jaś pół doby. A potem gotować godzinę. Cały ten czas wynagradza to, jak w jej dużych ziarnach przyjemnie zatapia się w zęby. Jest maślana, lekko słodka, po prostu idealna. I naprawdę żadna fasola z puszki nie może z nią konkurować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250g suchej fasoli jaś (3,5-4 szklanki ugotowanej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów 400g
½ słoiczka koncentratu pomidorowego (3 łyżki)
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
⅓ łyżeczki chili/ostrej papryki w proszku (można pominąć)
½ łyżeczki kolendry w proszku (albo w ziarenkach utartej w moździerzu)
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki mielonego kminku (można pominąć)
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku (można pominąć)
½ łyżeczki cząbru (można zastąpić ziołami prowansalskimi albo oregano)
1 płaska łyżeczka soli
¼-½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Białą fasolę jaś moczymy przez 12h. Wodę z moczenia odlewamy, fasolę opłukujemy. W garnku zagotowujemy świeżą wodę, wrzucamy fasolę i gotujemy do miękkości - u mnie zajęło to 70 minut. Wyłączamy palnik i pozwalamy fasoli ostygnąć w wodzie z gotowania.
2
Cebulę siekamy drobno, czosnek siekamy albo przeciskamy przez praskę.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i smażymy 4 minuty.
4
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy: czosnek oraz część przypraw - paprykę słodką, wędzoną i ostrą, kolendrę, kumin, kminek. Mieszamy zawartością patelni przez 2 minuty, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat.
5
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy zioła: majeranek, lubczyk i cząber. Dusimy na ogniu około 8 minut, dopóki cząstki pomidorów się nie rozpadną i stworzy się zawiesisty sos.
6
Dodajemy fasolę, mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
7
Podajemy z kromką chleba albo kaszą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode