Kanapka pomidorowa kurka
Urocza i porywająca w smaku kanapka: wypełniona po brzegi jedwabistą masą z wędzonego tofu i pomidora, okraszona smażonymi kurkami.
Składniki
- 2 bajgle lub duże bułki
- 200g grzybów kurek
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 średni pomidor (mój ważył 200g)
- do kurek: po ⅓ łyżeczki wędzonej papryki i soli
- do pomidorowej tofucznicy: po ⅓ łyeczki soli, kurkumy, curry, słodkiej papryki, pieprzu
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- odrobinę szczypiorku do posypania
Instrukcje
-
Jeśli masz nieoczyszczone, brudne od ziemi kurki - wsyp je do miski, posyp solą i zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut. Odlej wodę i w razie potrzeby doczyść kurki. Kurki osusz za pomocą ręcznika papierowego.
-
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzuć kurki, smaż 4 minuty bez mieszania. Kurki obróć na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Usmażone kurki przełóż na patelnię.
-
Tofu pokrusz na małe kawałki. Pomidora pokrój w kostkę.
-
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć tofu, smaż 5 minut. Pod koniec dodaje przyprawy i wymieszaj.
-
Na patelnię dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj z tofu i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj masło orzechowe i opcjonalnie płatki drożdżowe i wymieszaj.
-
Na przekrojone bajgle/bułki przełóż masę z tofu i pomidora (~pomidorową tofucznicę), rozsmaruj ją równomiernie po pieczywie. Na wierzch wyłóż usmażone wcześniej kurki. Posyp posiekanym szczypiorkiem i ew. świeżo mielonym pieprzem. Smacznego i na zdrowie!