Kanapka pomidorowa kurka

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Urocza i porywająca w smaku kanapka: wypełniona po brzegi jedwabistą masą z wędzonego tofu i pomidora, okraszona smażonymi kurkami.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 2 bajgle lub duże bułki
  • 200g grzybów kurek
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 średni pomidor (mój ważył 200g)
  • do kurek: po ⅓ łyżeczki wędzonej papryki i soli
  • do pomidorowej tofucznicy: po ⅓ łyeczki soli, kurkumy, curry, słodkiej papryki, pieprzu
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • odrobinę szczypiorku do posypania

Instrukcje

  • Jeśli masz nieoczyszczone, brudne od ziemi kurki - wsyp je do miski, posyp solą i zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut. Odlej wodę i w razie potrzeby doczyść kurki. Kurki osusz za pomocą ręcznika papierowego.

    Kanapka pomidorowa kurka

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzuć kurki, smaż 4 minuty bez mieszania. Kurki obróć na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Usmażone kurki przełóż na patelnię.
  • Tofu pokrusz na małe kawałki. Pomidora pokrój w kostkę.

    Kanapka pomidorowa kurka

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć tofu, smaż 5 minut. Pod koniec dodaje przyprawy i wymieszaj.

    Kanapka pomidorowa kurka

  • Na patelnię dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj z tofu i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj masło orzechowe i opcjonalnie płatki drożdżowe i wymieszaj.

    Kanapka pomidorowa kurka

  • Na przekrojone bajgle/bułki przełóż masę z tofu i pomidora (~pomidorową tofucznicę), rozsmaruj ją równomiernie po pieczywie. Na wierzch wyłóż usmażone wcześniej kurki. Posyp posiekanym szczypiorkiem i ew. świeżo mielonym pieprzem. Smacznego i na zdrowie!

    Kanapka pomidorowa kurka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close