Ziemniaki ze szpinakiem i ciecierzycą

Kategorie specjalne

,

Z okazji dnia szpinaku (który wypada 26 marca) – prosty przepis ze szpinakiem i ziemniaczkami w roli głównej. Nudy nie ma!

Każdy składnik dania dostaje swój własną dedykowaną przyprawę. Ugotowane ziemniaki zezłacamy na patelni z dodatkiem przyprawy curry. Ciecierzycę prażymy z wędzoną papryką. A szpinak – obowiązkowo dostaje solidną porcję czosnku, po czym dosmaczamy go musztardą i zatapiamy w roślinnej śmietance.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 600-650g ziemniaków (najlepiej żółtych)
  • 200g szpinaku
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 240-250g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub ⅔ słoika)
  • po ⅔ łyżeczki: wędzonej papryki, curry, soli
  • po ½ łyżeczki: pieprzu, kolendry (albo pieprzu ziołowego)
  • 100-130ml śmietanki sojowej, owsianej albo kokosowej (½ małego kartonika śmietanki lub ¼ puszki mleczka kokosowego)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy i kroimy na 1-1,5cm kawałki. Gotujemy al dente, uważając by się nie rozgotowały, u mnie niecałe 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przelewamy 3 razy zimną wodą, po czym przesypujemy na płaski talerz do wyschnięcia z wody.
  • Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oleju. Wrzucamy ciecierzycę, dosypujemy wędzoną paprykę i ⅓ łyżeczki soli, prażymy na patelni przez 2-3 minuty. Ciecierzycę przesypujemy do miski.

    Ziemniaki ze szpinakiem i ciecierzycą

  • Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Wsypujemy przyprawę curry, ⅓ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, smażymy mieszając przez 3 minuty do lekkiego zezłocenia ziemniaków. Przesypujemy ziemniaki do miski.
  • Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek siekamy drobno. Liście szpinaku myjemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 2 minutę. Dorzucamy czosnek i smażymy przez kilkanaście sekund. Wrzucamy szpinak, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mieloną kolendrę (lub pieprz ziołowy), szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
  • Dodajemy musztardę oraz śmietankę (sojową, owsianką lub kokosową) i mieszamy.
  • Mieszamy ziemniaki z ciecierzycą i szpinakiem. Danie można dodatkowo udekorować świeżą kolendrą lub czarnuszką. Smacznego!

    Ziemniaki ze szpinakiem i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close