Ziemniaki ze szpinakiem i ciecierzycą
Z okazji dnia szpinaku (który wypada 26 marca) – prosty przepis ze szpinakiem i ziemniaczkami w roli głównej. Nudy nie ma!
Każdy składnik dania dostaje swój własną dedykowaną przyprawę. Ugotowane ziemniaki zezłacamy na patelni z dodatkiem przyprawy curry. Ciecierzycę prażymy z wędzoną papryką. A szpinak – obowiązkowo dostaje solidną porcję czosnku, po czym dosmaczamy go musztardą i zatapiamy w roślinnej śmietance.
Składniki
- 600-650g ziemniaków (najlepiej żółtych)
- 200g szpinaku
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 240-250g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub ⅔ słoika)
- po ⅔ łyżeczki: wędzonej papryki, curry, soli
- po ½ łyżeczki: pieprzu, kolendry (albo pieprzu ziołowego)
- 100-130ml śmietanki sojowej, owsianej albo kokosowej (½ małego kartonika śmietanki lub ¼ puszki mleczka kokosowego)
- 1-2 łyżki musztardy
- 5 łyżek oleju do smażenia
Instrukcje
-
Ziemniaki myjemy i kroimy na 1-1,5cm kawałki. Gotujemy al dente, uważając by się nie rozgotowały, u mnie niecałe 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przelewamy 3 razy zimną wodą, po czym przesypujemy na płaski talerz do wyschnięcia z wody.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oleju. Wrzucamy ciecierzycę, dosypujemy wędzoną paprykę i ⅓ łyżeczki soli, prażymy na patelni przez 2-3 minuty. Ciecierzycę przesypujemy do miski.
-
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Wsypujemy przyprawę curry, ⅓ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, smażymy mieszając przez 3 minuty do lekkiego zezłocenia ziemniaków. Przesypujemy ziemniaki do miski.
-
Cebulę siekamy w kostkę, a czosnek siekamy drobno. Liście szpinaku myjemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 2 minutę. Dorzucamy czosnek i smażymy przez kilkanaście sekund. Wrzucamy szpinak, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mieloną kolendrę (lub pieprz ziołowy), szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
-
Dodajemy musztardę oraz śmietankę (sojową, owsianką lub kokosową) i mieszamy.
-
Mieszamy ziemniaki z ciecierzycą i szpinakiem. Danie można dodatkowo udekorować świeżą kolendrą lub czarnuszką. Smacznego!