Spaghetti z pesto z cukinii
Propozycja na szybki, prosty wegański posiłek. Makaron z pesto z podsmażonej cukinii, zblendowanej z nerkowcami i przyprawami. Świetnie komponuje się z pomidorami – zarówno świeżymi, jak i suszonymi z zalewy.
Pod koniec lipca i w sierpniu-wrześniu cukinia jest wyjątkowo smaczna, warto ten czas wykorzystać na dania z jej udziałem :).
Składniki
- 300g makaronu
- 1 większa lub 2 mniejsze cukinie (ok. 500g)
- 1 szklanka nerkowców (albo pół na pół migdały i nerkowce)
- 2 garści listków bazylii (albo szpinaku)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano
- do podania: 250g pomidorów koktajlowych lub 2 pomidory, ⅓-½ słoiczka suszonych pomidorków z zalewy
Instrukcje
-
Cukinię kroimy w kostkę lub plasterki. Ząbki czosnku obieramy. Listki bazylii myjemy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i wrzucamy cukinię. Smażymy 5 minut, do zarumienienia i zmięknięcia.
-
Podsmażoną cukinię, nerkowce (lub mieszankę nerkowców i płatków migdałów), bazylię, czosnek, płatki drożdżowe, dodatkowe 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i suszone oregano umieszczamy w garnku lub pojemniku blendera i blendujemy na niezbyt gładki sos, tak aby pozostały wyczuwalne kawałki orzechów.
-
Makaron mieszamy z pesto. Danie podajemy z pomidorami - polecam ze świeżymi oraz dodatkowo suszonymi dla smaku. Smacznego!