Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

Kategorie specjalne

Sałatka, która jest zdrowym i przepysznym wprowadzeniem sezonu na szparagi! Szparagi są na początku sezonu delikatne i wystarczy im krótka obróbka termiczna. Zestawione z miksem sałat, kiełkami, tofu smażonym z przyprawami i kipiącym od zieleni bazyliowym sosem tworzą danie jak z restauracji – mimo że przygotujesz je w 15 minut.

Porcje 3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 duży pęczek szparagów (500g)
  • 1 opakowanie miksu sałat (lub sałata rzymska)
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • opcjonalnie: kiełki np. rzodkiewki
  • do tofu po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, kurkumy
  • 1 łyżka oleju do smażenia lub oliwy
  • ¾ średniego pęczka bazylii
  • 2 lekko czubate łyżki tahini
  • sok z ⅓ cytryny (3 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy
  • 3 łyżki wody
  • do podania, opcjonalnie: 1-2 łyżki płatków drożdżowych, świeżo mielony pieprz

Instrukcje

  • Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki w ⅓ długości, twarde końcówki wyrzucamy. Resztę kroimy na ok. 2cm kawałki.

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

  • W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy szparagi i gotujemy na średniej mocy palnika 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

  • Miks sałat (lub posiekaną sałatę rzymską) myjemy i w miarę możliwości osuszamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
  • Tofu kroimy (np. na trójkątne kawałki jak u mnie). Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika oliwę/olej, wrzucamy tofu, posypujemy przyprawami, smażymy po 3 minuty z każdej strony.

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

  • Listki świeżej bazylii myjemy. Wrzucamy do wysokiego naczynia do blendowania, dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek, przyprawy. Blendujemy i dodajemy 3-4 łyżki wody do uzyskania konsystencji sosu.

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

  • Na talerze kładziemy sałaty, rzodkiewki, ew. kiełki, usmażone tofu, ugotowane szparagi. Polewamy sosem bazyliowym, posypujemy płatkami drożdżowymi i świeżo mielonym pieprzem.

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

  • Smacznego i na zdrowie!

    Wiosenna sałatka ze szparagami i tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close