Sałatka, która jest zdrowym i przepysznym wprowadzeniem sezonu na szparagi! Szparagi są na początku sezonu delikatne i wystarczy im krótka obróbka termiczna. Zestawione z miksem sałat, kiełkami, tofu smażonym z przyprawami i kipiącym od zieleni bazyliowym sosem tworzą danie jak z restauracji – mimo że przygotujesz je w 15 minut.
Czas przygotowania
20 min
-
1 duży pęczek szparagów (500g)
-
1 opakowanie miksu sałat (lub sałata rzymska)
-
1 kostka tofu naturalnego
-
½ pęczka rzodkiewek
-
opcjonalnie: kiełki np. rzodkiewki
-
do tofu po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, kurkumy
-
1 łyżka oleju do smażenia lub oliwy
-
¾ średniego pęczka bazylii
-
2 lekko czubate łyżki tahini
-
sok z ⅓ cytryny (3 łyżki)
-
1 ząbek czosnku
-
po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy
-
3 łyżki wody
-
do podania, opcjonalnie: 1-2 łyżki płatków drożdżowych, świeżo mielony pieprz