Kotlety z czerwonej fasoli (wysokobiałkowe)
Wysokobiałkowe, wegańskie kotlety bazujące na czerwonej fasoli i pestkach słonecznika. Masę przygotujemy w kilka minut, następnie kotlety smażymy na patelni i są gotowe do jedzenia.
Świetnie spiszą się w roli białkowego elementu obiadu – z ziemniaczkami i surówką – albo w roli burgera, którym nadziejemy bułkę.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu z zalewy 240g fasoli)
- ¾ szklanki ziaren słonecznika (albo pestek dyni)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo musztardy
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, kolendry (można zastąpić pieprzem ziołowym lub kuminem), soli, pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub innych suszonych ziół)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) + olej do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej (albo mąki)
Instrukcje
-
Fasolę opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy do małego garnka lub naczynia do blendowania. Dodajemy do niej: koncentrat pomidorowy (lub musztardę), przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz przyprawy (wędzona papryka, kolendra, sól, pieprz, zioła). Blendujemy na nieidealnie gładką masę.
-
Do masy z czerwonej fasoli dodajemy ziarna słonecznika i blendujemy przez chwilę, część ziaren może pozostać niezblendowana.
-
Do masy na kotlety dodajemy 2 łyżki bułki tartej (lub mąki) i 2 łyżki oleju rzepakowego, mieszamy masę łyżką. Jeśli masa jest tak gęsta, że nie da się jej mieszać - dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy ponownie.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Zwilżonymi wodą rękoma nabieramy kulę masy, formujemy z niej kotleta i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
-
Kotlety fasolowe polecam podawać z ziemniaczkami i warzywami albo w formie burgera w bułce z warzywami i sosami. Smacznego!