Ziemniaczki z sosem botwinkowym

Kategorie specjalne

Jak kulinarnie nacieszyć się późną wiosną, kipiącą od życia i świeżości?

Znam sposoby! Jednym z nich jest łączenie ze sobą nowalijek w – zdawałoby się – prostych zestawieniach. Okraszając je przyprawami mamy gwarantowaną receptę na smakowy sukces. Zresztą sami sprawdźcie, zapraszam na przepis :).

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1-1,1kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 2 średnie/większe pęczki botwinki
  • 2 kostki tofu (naturalnego lub wędzonego)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) albo podobna ilość roślinnej śmietanki
  • po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich (albo oregano)
  • ¾ szklanki wody lub warzywnego bulionu (albo soku z buraka - jeśli lubisz głębokie smaki)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ½ małego pęczka koperku

Instrukcje

  • Ziemniaczki myjemy (ja nie obieram) i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości, co potrwa - w zależności od rodzaju ziemniaków (młode, stare) oraz ich wielkości - 25-40 minut.

    Ziemniaczki z sosem botwinkowym

  • Tofu kroimu na mniejsze kawałki. Obrane cebulę i czosnek siekamy. Pęczki botwinki dokładnie myjemy pod wodą, aby pozbyć się z nich ziemi/pyłu. Na początek odcinamy małe buraczki - odcinamy od nich i wyrzucamy twarde ogonki, a same buraczki kroimy w cienkie plasterki. Umyte dokładnie łodygi botwinki kroimy na ok. 1-2cm kawałki. Liście także kroimy - warto oddzielić różowe łodygi od zielonych liści, bo łodygi będziemy wrzucać na patelnię wcześniej.
  • Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i pokrojone buraczki od botwinki. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i pokrojone łodygi botwinki. Smażymy 4-5 minut.

    Ziemniaczki z sosem botwinkowym

  • Na patelnię wsypujemy przyprawy i tofu. Wrzucamy pokrojone liście botwinki, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Wlewamy bulion/wodę/lub sok z buraka, zmniejszamy moc palnika, aby sos gotował się lekko.

    Ziemniaczki z sosem botwinkowym

  • Gotowy sos za pomocą chochli przelewamy do głębokich talerzy. Na wierzch kładziemy po 2-3 ugotowane ziemniaczki na porcję (w zależności od ich rozmiaru). Ziemniaczki posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego i na zdrowie!

    Ziemniaczki z sosem botwinkowym

Komentarze:

  1. Doskonałe. Bardzo dziękuję:)

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Bardzo miło mi to słyszeć :). Pozdrawiam!

      1. Kolejne świetne danie!
        Na prawdę opracowane, niezawodne przepisy.
        Czy nie myślałaś o wydaniu książki kucharskiej?
        Twoje przepisy w wersji papierowej to coś czego mi brakuje 🙂

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Cześć! Bardzo, bardzo miło mi to słyszeć :). Zachęty do wydania książki czy e-booka przyjmuję z radością, ale na razie nie mam ku temu warunków logistyczno-czasowych. Ale kto wie, może kiedyś! 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close