Pieczone frytki z buraka z przyprawami
Nasze poczciwe, polskie buraki, to obok marchewki jedne z moich ulubionych warzyw. Lubię je chyba najbardziej za to, że są niepozorne, a tymczasem można z nich ugotować wiele fajnych rzeczy. Można je upiec i zblendować na pesto. Można z nich zrobić różowe burgery. Świetnie spisują się w sosie curry. No i wreszcie można z nich zrobić barszcz ukraiński. A jeśli niestraszny wam surowy burak, spróbujcie koktajlu.
W poniższym przepisie „frytki” z buraków pieczemy z korzennymi przyprawami, tymiankiem i czarnuszką. Dzięki pieczeniu i wymienionym przyprawom stają się bardzo aromatyczne. To super zdrowy i bardzo aromatyczny dodatek do obiadu czy kolacji!
Składniki
- 1kg buraków (u mnie 4 podłużne buraki)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- ⅓ łyżeczki soli
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry, a potem w półplasterki albo w słupki (jak na domowe frytki z ziemniaków).
-
Buraki w dużej misce lub garnku polewamy oliwą i posypujemy wszystkimi przyprawami. Następnie za pomocą łyżki albo rąk mieszamy buraki z oliwą i przyprawami.
-
Buraki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut (do godziny). Frytki warto sprawdzić już po 20-30 minutach, niektóre piekarniki wypieką je już wcześniej.
-
"Frytki" z buraka podajemy jako dodatek warzywny do obiadu czy kolacji. Na przykład: z gotowaną zieloną soczewicą i ziemniakami pieczonymi z przyprawą do ziemniaków (jak u mnie). Smacznego!
Co zrobiłam nie tak, ze po 30 minutach wyjęłam prawie ze gumowy węgiel ?
Cześć Justyna! Przykro mi, że ten przepis u Ciebie nie wyszedł. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, nie znam Twojego piekarnika, nie widziałam, na jak cienkie słupki pokroiłaś buraki. Obstawiałabym jeden z tych dwóch powodów – rodzaj piekarnika albo ustawiony program, albo sposób pokrojenia buraków. Trudno mi to zweryfikować :). Przykro mi, że tym razem się rozczarowałaś. Jeśli nie zraziłaś się do gotowania ze mną – zapraszam na inne przepisy, może coś smażonego? Pozdrawiam!
Niestety w moim przypadku także 30 minut to było za dużo, frytki spalone. Polecam spróbować bardzo kontrolować czas.
Cześć! Przykro mi to słyszeć. Ja z pieczeniem buraków mam takie doświadczenie, że one potrzebują długiej obróbki termicznej, żeby nie były twarde. Ale czas pieczenia może mocno zależeć od piekarnika, niektóre sztuki są kapryśne. No i czas pieczenia zależy od tego, jak cienko pokroimy pieczone warzywa! Dodam notatkę w przepisie, że polecam sprawdzić „frytki” już po 20 minutach. Dzięki, pozdrawiam!