Kalafior z wegańską kokosową zasmażką
Lubicie klasyczny dodatek do obiadu z polskiego stołu – kalafiora z zasmażką? Widzicie się w weekend z rodziną i chcecie pokazać najbliższym, że dania inspirowane polską kuchnią mogą być wegańskie i zdrowsze? Jak przyrządzić pysznego kalafiora z wegańską zasmażką?
Po pierwsze, uważamy żeby nie rozgotować kalafiora, bez dwóch zdań najlepszy jest kalafior al dente. Po drugie, zastępujemy bułkę tartą super składnikiem, jakim jest mąka kokosowa (dostępna w wielu sklepach, nawet w dyskontach), a masło – olejem kokosowym. Po trzecie – dodajemy przyprawy, które wydobędą z dania ciekawe smaki.
Składniki
- 1 główka niewielkiego kalafiora
- 2-3 łyżki mąki kokosowej*
- 2-3 łyżki oleju (u mnie kokosowy, może być też rzepakowy, słonecznikowy)
- ½-1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć lub dać mniej)
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. W większym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką cukru i wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy przez około 10-12 minut. Sprawdzamy co jakiś czas jego miękkość tak, żeby go nie rozgotować. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
-
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Na patelnię wsypujemy mąkę kokosową lub siemię lniane oraz wszystkie przyprawy i prażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy olej i mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli zasmażka wyszła za gęsta - dodajemy nieco oleju, a jeśli za rzadka - dodajemy 1-2 łyżeczki mąki kokosowej i ponownie mieszamy.
-
Zasmażką polewamy ugotowanego kalafiora wyłożonego w misce albo różyczki kalafiora wrzucamy na patelnię i mieszamy z zasmażką. Podajemy jako dodatek do innego dania lub zjadamy jako samodzielny posiłek. Smacznego!