Sałatka ze szparagami i rewolucyjnym sosem z aquafaby
Na przykładzie tej sałatki prezentuję przepis na sos z aquafaby, czyli wody z puszki/słoika z ciecierzycą, którym zachwycił się wege światek. Sos można wykorzystać do sałatek, kanapek, burgerów – sami na pewno wymyślicie mnóstwo okazji do jego wykorzystania, bo jest naprawdę pyszny!
Składniki
- 180-250g miksu sałat lub szpinaku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- Sos z aquafaby:
- ¼ szklanki aquafaby, czyli wody odlanej z puszki lub słoika z ciecierzycą
- 2 łyżki płatków drożdżowych*
- 1 łyżeczka musztardy (dowolna: delikatesowa, sarepska lub dijon)
- 1 łyżka octu (jabłkowy lub winny)
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu (w ostateczności cukru)
- 1 mały ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki kurkumy**
- ¼-½ szklanki oleju lub oliwy (może być pół na pół olej rzepakowy i oliwa)
Instrukcje
-
Wszystkie składniki sosu za wyjątkiem oleju/oliwy umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy ręcznym blenderem przez 1-2 minuty.
-
Po tym czasie zaczynamy dolewać olej/oliwę i dalej blendujemy przez 2 minuty. Jeśli chcecie mieć mniej tłusty sos, możecie poprzestać na ¼ szklanki oleju/oliwy (skosztujcie sos na tym etapie). Jeśli nie liczycie kalorii - wlejcie ½ szklanki oleju/oliwy i cieszcie się tłustszym i bardziej majonezowym smakiem sosu.
-
Szparagi myjemy, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Główki odkrajamy. Jeśli twoje szparagi są grube, pozostałą ich część przekrój wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki. Jeśli twoje szparagi są cienkie, po prostu pokrój je na kawałki.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut do miękkości.
-
Miks sałat lub umyty szpinak mieszamy z sosem. Możesz użyć tylko części sosu, a resztę zużyć do innej sałatki lub kanapek. Na wierzch sałatki wykładamy szparagi.