Sałatka ze szparagami i rewolucyjnym sosem z aquafaby

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Na przykładzie tej sałatki prezentuję przepis na sos z aquafaby, czyli wody z puszki/słoika z ciecierzycą, którym zachwycił się wege światek. Sos można wykorzystać do sałatek, kanapek, burgerów – sami na pewno wymyślicie mnóstwo okazji do jego wykorzystania, bo jest naprawdę pyszny!

Porcje 3
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 180-250g miksu sałat lub szpinaku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • Sos z aquafaby:
  • ¼ szklanki aquafaby, czyli wody odlanej z puszki lub słoika z ciecierzycą
  • 2 łyżki płatków drożdżowych*
  • 1 łyżeczka musztardy (dowolna: delikatesowa, sarepska lub dijon)
  • 1 łyżka octu (jabłkowy lub winny)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu (w ostateczności cukru)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki kurkumy**
  • ¼-½ szklanki oleju lub oliwy (może być pół na pół olej rzepakowy i oliwa)

Instrukcje

  • Wszystkie składniki sosu za wyjątkiem oleju/oliwy umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy ręcznym blenderem przez 1-2 minuty.
  • Po tym czasie zaczynamy dolewać olej/oliwę i dalej blendujemy przez 2 minuty. Jeśli chcecie mieć mniej tłusty sos, możecie poprzestać na ¼ szklanki oleju/oliwy (skosztujcie sos na tym etapie). Jeśli nie liczycie kalorii - wlejcie ½ szklanki oleju/oliwy i cieszcie się tłustszym i bardziej majonezowym smakiem sosu.
  • Szparagi myjemy, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Główki odkrajamy. Jeśli twoje szparagi są grube, pozostałą ich część przekrój wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki. Jeśli twoje szparagi są cienkie, po prostu pokrój je na kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut do miękkości.
  • Miks sałat lub umyty szpinak mieszamy z sosem. Możesz użyć tylko części sosu, a resztę zużyć do innej sałatki lub kanapek. Na wierzch sałatki wykładamy szparagi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close