Sałatka z pomidorami na pożegnanie lata

Kategorie specjalne

Sałatka na pożegnanie lata – dojrzałe pomidory, aksamitne awokado, chrupiące pestki dyni, odżywczy jarmuż i klasyczny sos winegret. Robi się błyskawicznie, wymaga zaledwie kilku składników i czerpie z tego, co teraz najlepsze. Ja od kilku tygodni tygodni wsuwam ją na śniadanie lub kolację, i wcale nie mam jej dość.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 200-250g pomidorów (około 4 niewielkie podłużne pomidory, u mnie miks żółtych i czerwonych, najlepsze będą mięsiste, niezbyt wodniste)
  • 1 małe awokado lub ½ dużego (można pominąć)
  • 2 duże garści lub ¼-⅓ standardowego opakowania jarmużu
  • 2-3 garści pestek dyni
  • Sos winegret:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny (z około ⅓-½ owocu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 1 niewielki ząbek czosnku

Instrukcje

  • Przygotowujemy sos winegret. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładki sos. Jeśli nie masz blendera - nie rezygnuj z sosu, tylko zetrzyj czosnek na drobnych oczkach tarki i wymieszaj sos energicznie widelcem do połączenia się składników.
  • Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Pestki dyni możemy opcjonalnie uprażyć na patelni. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 8-stopniowej skali) i prażymy przez 2-3 minuty do zarumienienia pestek.
  • W miskach wykładamy jarmuż, pomidory, awokado i pestki dyni. Jeśli serwujesz sałatkę zaraz po przygotowaniu - możesz ją wymieszać z sosem. Jeśli przygotowujesz sałatkę na później - nie mieszaj jej z sosem aż do momentu podania. Sałatka najlepiej smakuje z ciepłym (podgrzanym/urgillowanym) pieczywem polanym oliwą lub podanym z neutralną pastą, taką jak hummus.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close