duży lawasz (ok. 200g) albo 4 tortille (ja lawasz kupiłam w piekarni gruzińskiej)
8-9 falafeli z grochu (przepis w poprzednim poście, dla dwóch osób używamy ½ falafeli z przepisu, drugą część masy można usmażyć następnego dnia)
2-4 daktyle (u mnie suszone)
kilka pomidorków koktajlowych lub 1 mały pomidor
kilka-kilkanaście listków natki pietruszki lub kolendry
SOS JOGURTOWY Z TAHINI:
2 łyżki tahini
4 łyżki jogurtu roślinnego naturalnego (u mnie kokosowy)
1-2 łyżki soku z cytryny
po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
SZYBKIE PIKLE:
1 marchewka
4-5 rzodkiewek
1-1,5 łyżki cukru
⅓ szklanki gorącej wody
½ łyżeczki soli
3-4 łyżki octu (u mnie ryżowy, ale może być dowolny poza balsamicznym, czyli winny, jabłkowy, spirytusowy)
opcjonalnie: ½ łyżeczki ziaren gorczycy
Instrukcje
Przygotowujemy szybkie pikle. Marchewkę myjemy i tniemy na cienkie paski za pomocą obieraczki julienne ALBO zwykłej obieraczki do warzywa. Można ją też zetrzeć na cienkie plasterki za pomocą bocznej części tarki do warzyw. Rzodkiewkę kroimy jak najcieniej na bocznej części tarki do warzyw. Mieszamy marynatę do warzyw: do gorącej wody wsypujemy cukier, sól i ocet i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Marynatą zalewamy warzywa, można dodać nasiona gorczycy, ale nie jest to konieczne. Mieszamy warzywa z marynatą. Warto je odstawić na 15 minut, można je przechowywać w lodówce do 3 dni.
Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli sos wyjdzie bardzo gęsty, można dodać do niego 1-2 łyżki wody i ponownie wymieszać.
Przygotowujemy na blacie wszystkie składniki.
Dużego lawasza kroimy na pół, ja przekroiłam wzdłuż dłużej krawędzi. Można też użyć tortilli, które są dostępne w wielu sklepach, np. dyskontach i supermarketach. Na środek długiego paska lawasza lub na środek tortilli wykładamy 3 łyżki sosu z tahini (ok. ½ porcji), kładziemy na to pikle z marchewki i rzodkiewki, kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych, 4 usmażone falafele, dwa przepołowione daktyle bez pestek oraz kilka listków natki pietruszki lub kolendry. Jeśli używasz tortilli - na jedną tortillę wyłóż 2 łyżki sosu, trochę pikli, 2-3 pomidorki koktajlowe, 1 daktyla, 2 falafele, listki natki pietruszki.
Zawijamy wrapa. Jeśli używasz lawasza - zawiń długie krawędzie lekko do środka, tak by przykryły nieco nadzienie. Następnie zroluj (przytrzymując te długie krawędzie) zaczynając od krótkiego końca lawasza, dociskając w momencie zawijania nadzienia. Jeśli używasz tortilli - zawiń ją tworząc wrapa. Smacznego!