Królewska sałatka z bobem

Bób w doborowym towarzystwie samych rarytasów – z rukolą, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, a całość skąpana w kremowym sosie winegret.
Całość tworzy sycącą i odżywczą sałatkę. Polecam serdecznie na letnie miesiące!
Składniki
- 500g bobu
- 100-200g rukoli (lub innej sałaty)
- 2-3 pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 5-6 suszonych pomidorków z zalewy
- opcjonalnie: 1 awokado
- garść natki pietruszki do posypania
- Sos winegret:
- sok z ½ cytryny
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów (lub oliwy)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy (polecam dijon)
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy lub miód
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Bób umyj i ugotuj wrzuć do gotującej się wody w garnku i gotuj około 10 minut (15 minut w przypadku nieco starszego bobu). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
-
Bób wyłuskaj z łupinek.
-
Czerwoną cebulę pokrój na cienkie pióra. Pomidory pokrój na kawałki/półksiężyce. Jeśli używasz awokado - obierz je i pokrój na kawałki. Rukolę umyj i potrząśnij żeby pozbyć się wody. Suszone pomidorki wyciągnij z zalewy i pokrój na małe kawałki.
-
Przygotuj sos winegret: do małego pojemnika blendera lub wysokiego naczynia do blendowania wlej sok z cytryny, olej z zalewy z suszonych pomidorków, dodaj musztardę, syrop/miód, czosnek, sól i pieprz. Zblenduj. Sos możesz też zmieszać za pomocą widelca lub trzepaczki (wówczas czosnek przeciśnij przez praskę).
-
Na talerze wykładaj rukolę, awokado, pomidory świeże i suszone, czerwoną cebulę, bób. Polej sosem winegret. Posyp posiekaną natką pietruszki. Jedz samą lub podaj z pieczywem.
-
Smacznego i na zdrowie! :)