Królewska sałatka z bobem

Kategorie specjalne

,

Bób w doborowym towarzystwie samych rarytasów – z rukolą, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, a całość skąpana w kremowym sosie winegret.

Całość tworzy sycącą i odżywczą sałatkę. Polecam serdecznie na letnie miesiące!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 500g bobu
  • 100-200g rukoli (lub innej sałaty)
  • 2-3 pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5-6 suszonych pomidorków z zalewy
  • opcjonalnie: 1 awokado
  • garść natki pietruszki do posypania
  • Sos winegret:
  • sok z ½ cytryny
  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów (lub oliwy)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy (polecam dijon)
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy lub miód
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Bób umyj i ugotuj wrzuć do gotującej się wody w garnku i gotuj około 10 minut (15 minut w przypadku nieco starszego bobu). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

    Królewska sałatka z bobem

  • Bób wyłuskaj z łupinek.

    Królewska sałatka z bobem

  • Czerwoną cebulę pokrój na cienkie pióra. Pomidory pokrój na kawałki/półksiężyce. Jeśli używasz awokado - obierz je i pokrój na kawałki. Rukolę umyj i potrząśnij żeby pozbyć się wody. Suszone pomidorki wyciągnij z zalewy i pokrój na małe kawałki.

    Królewska sałatka z bobem

  • Przygotuj sos winegret: do małego pojemnika blendera lub wysokiego naczynia do blendowania wlej sok z cytryny, olej z zalewy z suszonych pomidorków, dodaj musztardę, syrop/miód, czosnek, sól i pieprz. Zblenduj. Sos możesz też zmieszać za pomocą widelca lub trzepaczki (wówczas czosnek przeciśnij przez praskę).

    Królewska sałatka z bobem

  • Na talerze wykładaj rukolę, awokado, pomidory świeże i suszone, czerwoną cebulę, bób. Polej sosem winegret. Posyp posiekaną natką pietruszki. Jedz samą lub podaj z pieczywem.

    Królewska sałatka z bobem

  • Smacznego i na zdrowie! :)

    Królewska sałatka z bobem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close