Jarmuż z sosem tahini

Składniki

,

Kategorie specjalne

W tym przepisie jarmuż masujemy. Masowanie wydobywa bowiem z niego soki, dzięki czemu robi się soczysty i intensywnie zielony. Wymasowany jarmuż mieszamy w pysznym, gładkim sosie z tahini (pasty sezamowej) i okraszamy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi.

Tak przyrządzony jarmuż podaj jako dodatek do obiadu, sałatkę czy składnik lunchboxa.

Szukasz innych przepisów na jarmuż? Zrób z nim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, makaron, curry albo sałatkę.

Porcje 4
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 150-200g jarmużu
  • 3 łyżki tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny (z ok. ½ cytryny)
  • 5-6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • 1-2 garście orzechów włoskich/pekan
  • ew. 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

  • Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, ciepłą wodę, syrop z agawy/klonowy/cukier, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody i ponownie blendujemy.
  • Przygotowujemy jarmuż: odrywamy grube, twarde łodygi, zostawiając liście na cieńszych łodyżkach. Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. W zależności od tego, czy jarmuż chcemy podać na ciepło czy na zimno jako sałatkę, możemy przygotować go na dwa sposoby.
  • Sposób pierwszy, na zimno: liście jarmużu umieszczamy w większej misce lub garnku i masujemy. Dokładnie tak, masujemy - czyli chwytamy dłońmi liście i pocieramy je o siebie. Robimy to przez 2-3 minuty do momentu, kiedy jarmuż zacznie puszczać sok, zmięknie i zrobi się bardziej intensywnie zielony.
  • Sposób drugi: na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy jarmuż i podsmażamy mieszając przez 2 minuty. Zdejmujemy z palnika.
  • Jarmuż przygotowany na sposób pierwszy lub drugi polewamy przygotowanym wcześniej sosem tahini i mieszamy z nim. Następnie posypujemy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Tak przygotowany jarmuż podajemy jako dodatek - do burgerów, placków, wegańskiego omleta, kanapek, pieczonych warzyw, makaronu z sosem, kaszy itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close