Jarmuż z sosem tahini
W tym przepisie jarmuż masujemy. Masowanie wydobywa bowiem z niego soki, dzięki czemu robi się soczysty i intensywnie zielony. Wymasowany jarmuż mieszamy w pysznym, gładkim sosie z tahini (pasty sezamowej) i okraszamy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi.
Tak przyrządzony jarmuż podaj jako dodatek do obiadu, sałatkę czy składnik lunchboxa.
Szukasz innych przepisów na jarmuż? Zrób z nim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, makaron, curry albo sałatkę.
Składniki
- 150-200g jarmużu
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny (z ok. ½ cytryny)
- 5-6 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/cukru
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1-2 garście suszonej żurawiny
- 1-2 garście orzechów włoskich/pekan
- ew. 1 łyżka oleju do smażenia
Instrukcje
-
Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, ciepłą wodę, syrop z agawy/klonowy/cukier, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody i ponownie blendujemy.
-
Przygotowujemy jarmuż: odrywamy grube, twarde łodygi, zostawiając liście na cieńszych łodyżkach. Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. W zależności od tego, czy jarmuż chcemy podać na ciepło czy na zimno jako sałatkę, możemy przygotować go na dwa sposoby.
-
Sposób pierwszy, na zimno: liście jarmużu umieszczamy w większej misce lub garnku i masujemy. Dokładnie tak, masujemy - czyli chwytamy dłońmi liście i pocieramy je o siebie. Robimy to przez 2-3 minuty do momentu, kiedy jarmuż zacznie puszczać sok, zmięknie i zrobi się bardziej intensywnie zielony.
-
Sposób drugi: na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy jarmuż i podsmażamy mieszając przez 2 minuty. Zdejmujemy z palnika.
-
Jarmuż przygotowany na sposób pierwszy lub drugi polewamy przygotowanym wcześniej sosem tahini i mieszamy z nim. Następnie posypujemy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Tak przygotowany jarmuż podajemy jako dodatek - do burgerów, placków, wegańskiego omleta, kanapek, pieczonych warzyw, makaronu z sosem, kaszy itp.