Eksplozja lata, czyli sałatka z malinami
Sałatka tryskająca latem i słońcem. Maliny, cytryna i mięta przywodzą na myśl lemoniadę. Awokado, garść pestek słonecznika i przyprawy przemieniają ją w posiłek dobry na rozpoczęcie dnia (ja zjadam ją w towarzystwie pieczywa z pastą), lekką kolację lub pełną witamin przekąskę.
Składniki
- 2 szklanki malin (⅔ standardowego opakowania)
- 1 większe awokado lub 1,5 mniejszego
- 5-6 łyżek pestek dyni lub podobna ilość orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 2-3 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli lub ostrej papryki w proszku
- kilka listków świeżej mięty (można zastąpić świeżą bazylią lub pominąć)
- opcjonalnie: 2-3 garści szpinaku (do wyłożenia misek przed nałożeniem do nich sałatki)
Instrukcje
-
Maliny przebieramy i wyrzucamy zepsute owoce, resztę myjemy pod bieżącą wodą.
-
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
-
Wyciskamy sok z 1 cytryny lub limonki do miseczki, dolewamy oliwy, dosypujemy soli i pieprzu i ewentualnie chilli, mieszamy energicznie widelcem.
-
Na dnie miseczek wykładamy szpinak (jeśli go używamy), wsypujemy maliny oraz pokrojone w kostkę awokado. Posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem z soku z cytryny. Sałatkę posypujemy pokrojonymi listkami mięty.
-
Sałatkę najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu, ewentualnie w przeciągu dnia po przygotowaniu.