Kalafior pieczony w całości
Zamierzacie sobie pofolgować z okazji tłustego czwartku? Ja tak, dlatego dla równowagi tym bardziej w pozostałe dni tygodnia stawiam na warzywa ;).
Pieczenie kalafiora wyzwala w nim głęboki smak, którego próżno szukać w gotowanym kalafiorze. Ten przepis daje dużą dowolność co do użytych przypraw – poszperajcie w swojej kuchni, może to będzie okazja do wykorzystania dawno nieużywanej mieszanki? Ja sama za każdym razem eksperymentuję i zużywam resztki znalezione na półce z przyprawami, Wam też polecam próbowanie i szukanie swojej ulubionej wersji.
Składniki
- 1 spora głowa kalafiora
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mieszanki przypraw curry / harissa / przyprawy do kurczaka itp. (albo samodzielnie skomponowanej mieszanki: papryki słodkiej, czosnku w proszku, kuminu, kolendry, pieprzu, kurkumy, imbiru)
- 1-2 łyżeczki pasty z ostrych papryczek np. sriracha, harissa (można zastąpić koncentratem pomidorowym + ¼-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku)
- 2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy
- ½ łyżeczki soli
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
-
Od kalafiora odkrajamy największe, zewnętrzne liście, zostawiamy małe liście tuż przy główce - są jadalne i bardzo smaczne po upieczeniu. Kalafiora myjemy.
-
Mieszamy wszystkie składniki marynaty w miseczce.
-
Kalafiora smarujemy marynatą za pomocą silikonowego pędzelka lub łyżki i ręki.
-
Kalafiora w całości kładziemy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
-
Serwujemy jako dodatek do innych dań albo w roli głównej np. z pieczywem, hummusem i oliwą.