Kalafior pieczony w całości

Składniki

Kategorie specjalne

Zamierzacie sobie pofolgować z okazji tłustego czwartku? Ja tak, dlatego dla równowagi tym bardziej w pozostałe dni tygodnia stawiam na warzywa ;).

Pieczenie kalafiora wyzwala w nim głęboki smak, którego próżno szukać w gotowanym kalafiorze. Ten przepis daje dużą dowolność co do użytych przypraw – poszperajcie w swojej kuchni, może to będzie okazja do wykorzystania dawno nieużywanej mieszanki? Ja sama za każdym razem eksperymentuję i zużywam resztki znalezione na półce z przyprawami, Wam też polecam próbowanie i szukanie swojej ulubionej wersji.

Porcje 4
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 1 spora głowa kalafiora
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mieszanki przypraw curry / harissa / przyprawy do kurczaka itp. (albo samodzielnie skomponowanej mieszanki: papryki słodkiej, czosnku w proszku, kuminu, kolendry, pieprzu, kurkumy, imbiru)
  • 1-2 łyżeczki pasty z ostrych papryczek np. sriracha, harissa (można zastąpić koncentratem pomidorowym + ¼-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy
  • ½ łyżeczki soli

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Od kalafiora odkrajamy największe, zewnętrzne liście, zostawiamy małe liście tuż przy główce - są jadalne i bardzo smaczne po upieczeniu. Kalafiora myjemy.
  • Mieszamy wszystkie składniki marynaty w miseczce.
  • Kalafiora smarujemy marynatą za pomocą silikonowego pędzelka lub łyżki i ręki.
  • Kalafiora w całości kładziemy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.

  • Serwujemy jako dodatek do innych dań albo w roli głównej np. z pieczywem, hummusem i oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close